UNIFORME

Ob zgornjem naslovu se nam pred očmi kaj hitro narišejo slike vojakov, policistov, gasilcev. Če pustimo domišljiji prosto pot in si uniformirane pripadnike različnih poklicev predstavljamo pri njihovem delu, zlahka ugotovimo, da gre pravzaprav za delovno obleko.

Delovna obleka ima pri vsakem poklicu praktično vlogo, saj delavca ščiti pred različnimi delovnimi razmerami, na primer pred mrazom, alergeni ali preprosto pred umazanijo. Dobro delovno obleko tako ocenjujemo glede na to, ali izpolnjuje svoj osnovni namen zaščite in ali nam daje fizično svobodo za delo oziroma je udobna. Le spomnite se zadnje razprave v medijih o čevljih naših vojakov.

Kaj je primerno za lekarno?

Ko stopimo v lekarno ali katero koli drugo zdravstveno ustanovo, lahko pri opazovanju zaposlenih vidimo, da imajo nekateri neudobne, preozke obleke, nosijo pa celo bolj modna kot zaščitna obuvala. Prav zanimivo je, da so zdravstveni delavci pogosto obuti v natikače, ki jih pri hoji »vlečejo« za sabo kot copate v dnevni sobi ali natikače na plaži. Prav tako se opazovalcu zlahka zazdi, da so nekateri zdravstveni delavci silno navezani na žepe, saj so roke v njih pogosteje kot pri ljudeh v običajnih oblekah. Mar ne vedo, kam z rokami? Tudi sicer njihovi žepi niso prazni. Kot bi hoteli z zbirkami pisal v naprsnih žepih pokazati, kako resno jemljejo svoje delo. Težko rečemo, da se kdo ravno s premislekom ukvarja z njihovo obleko.

54412046 - medicine, pharmacy, people, health care and pharmacology concept - happy young woman pharmacist over drugstore background

A ne glede na to, kaj si mislimo o njihovi delovni obleki, to še niso uniforme. Uniforme namreč izražajo pripadnost nekemu poklicu oziroma ustanovi in imajo zlasti sporočilno vrednost. Uniforme častne straže na primer niso namenjene predvsem zaščiti pred delovnimi razmerami. Številni okraski, našitki, emblemi skupaj s pokrivali predvsem sporočajo nekaj lastnosti o državi, ki jo predstavljajo – tako kot uniforme stevardes sporočajo značilnosti letalske družbe, ki jo predstavljajo ne le na letalu, temveč tudi na letališču in povsod, kjer se pojavijo. Zunanja enakost posameznikov, ki opravljajo neki poklic, kaže, da je ustanova, v kateri delajo, več kot le seštevek posameznikov. Odraža vrednote te ustanove. Zato je razumljivo, da v nekaterih tujih zasebnih šolah zahtevajo, da so njihovi učenci oblečeni v uniforme. Pomembnejša kot individualnost posameznika se jim zdi njihova pripadnost šoli kot ustanovi.

Uniforme ali delovne obleke?

Ko stopite v lekarno, je pomembno, da prepoznate, kdo je tam zaposlen in kdo je le eden od obiskovalcev. Prav tako je pomembno, da ločite, kdo je tam z namenom, da pobriše po tleh, s kom pa se boste posvetovali o svojem zdravju. Ker pridemo v lekarno kot ustanovo in nosilec dejavnosti ni posamezen strokovnjak, bi človek pričakoval, da magistri farmacije nosijo nekakšne uniforme.

70465392 - glad adult man pharmacist writing down assortment of drugs in pharmacy

Vendar bi morala uniforma posameznika izražati več kot le njegovo doseženo izobrazbo. Vprašate se lahko, ali se vam zdi, da lekarnarji s svojim zunanjim videzom kažejo spoštovanje do vas, svojega dela z vami. Saj veste, nedeljska obleka je že od nekdaj npr. tudi izraz spoštovanja do Boga in Cerkve, ki so jo vedno obiskovali v »ta gmašni obleki«. Tako ni nepomembno, ali je, če sklepamo po oblekah zaposlenih, lekarna ustanova ali zgolj lokacija, na kateri deluje skupina nekoordiniranih posameznikov. Na podlagi tega opazovanja namreč podzavestno oblikujemo svoje dojemanje, ali je lekarnar poklic ali imajo zaposleni le zahtevano farmacevtsko izobrazbo in jim za nas v resnici ni nič mar.

Uniforma je v zdravstvu marsikje že zvodenela zgolj v delovno obleko, čeprav še vedno marsikdo slepo verjame, da je vsakdo zdravnik ali farmacevt tisti trenutek, ko si nadene belo haljo. Le pomislite, kako sami zaupate neznancem v belem. Uniforme so namreč močno sporočilne, kar se v neki družbi oblikuje daljši čas. Kajti čeprav obleka ne naredi človeka, z zunanjim videzom hitro vzpostavimo neverbalno komunikacijo. Kot družba pa se moramo zavedati, da sporočilnost neke uniforme lahko tudi zrušimo. Spomnite se, kako preprosto so bili pred desetletji označeni policijski avtomobili oziroma reševalna vozila in kako močne, fluorescentne barve potrebujejo danes, da jih prepoznamo med drugimi. Kaže, da sporočilnost bele halje danes bolj cenijo tisti, ki želijo manipulirati z atributi zdravstvenih poklicev, kot sami predstavniki teh poklicev in ustanov. Za primer lahko vzamemo oglase za različne čudodelne pripravke, v katerih praviloma vedno sodeluje oseba v beli halji. Toda vsi zgolj skeptično čakamo, da bo to področje kdo uredil. Kdo?

mag. sci. Martina Puc, mag. pharm., spec., MBA


Komentarji so onemogočeni za to objavo