Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Pravočasno prepoznajmo izgorelost

Izgorelost se razvija počasi, in če smo v stiku s sabo in prepoznamo znake, ki nam jih sporoča telo, ji lahko še pravočasno pristrižemo krila. Če pa se ne odzivamo na rdeče lučke, ki jih kot opomnike prižiga naše telo, »če sami ne znamo reči ‘ne’, reče to telo namesto nas,« razmišlja kanadski zdravnik Gabor Mate v kultni knjigi Ko telo reče ne (When the Body Says No: The Cost of Hidden Stress).
Pravočasno prepoznajmo izgorelost

Telo kot silno inteligentno bitje si zapomni in nalaga v sebi vse, od drobnih dogodkov do velikih travm. Pomni tudi, kako ga zlorabljamo, in našo nesposobnost postavljanja meja do sebe in sveta. Da ne bi preslišali, kaj vam telo sporoča, smo pripravili članek o prvih opozorilnih znakih/simptomih izgorevanja, ki vodijo v izgorelost in pri katerih se je vredno ustaviti. Lažje jih boste prepoznali in občutili, če boste v stiku s samim sabo in svojim telesom. Pomembno je, da jih občutite, upoštevate in jim pripišete pomen.


Najšibkejši in najbolj obremenjeni členi popustijo

Ko spregovori telo in se zgodi t. i. dekompenzacija, se povprašajte, kot v knjigi Izgorelost – Si upate živeti drugače? svetuje doktorica medicine in psihoterapevtka Tina Bončina: »Kaj vam torej sporoča telo, kaj bi nam povedalo, če bi se pogovorili z njim? Verjetno bi potožilo, kje ga boli, kje poka po šivih, kje ne zmore zdr­ žati napetosti. Dekompenziralo oziroma popustilo bo tam, kjer je najšibkejše, ali tam, kjer je to dedno pogojeno. Vsakdo ima edinstveno telo, zato so tudi znaki izgorelosti pri vsakem drugačni.« Dodaja, da bo »telo po drugi strani popustilo tudi tam, kjer je najbolj obremenjeno«. Zato svetuje, da vas vaš osebni zdravnik obravnava celostno in izvide združi v smiselno celoto, ko boste prepoznali znake izgorevanja. Izgorelost se da preprečiti, če poslušamo sebe … in tudi druge. Družinski člani, prijatelji, sodelavci običajno prepoznajo znake že pred obolelim, ko si ta izgorevanja praviloma (še) ne priznava. Resno jemljite opozorilne znake telesa. Sprva namreč pošilja še nežne signale, da nekaj ni v redu, če pa mu ne prisluhnete, so ti simptomi kot opomniki čedalje bolj goreče rdeče lučke.


Faze izgorevanja

Večno ne boste mogli bežati pred opozorilnimi znaki, ki vam jih pošilja telo. Če prve preslišite in sporočila ne upoštevate, niste vzeli lekcije, da se je treba ustaviti in marsikaj predrugačiti. Tako zdrvite skozi prve faze izgorevanja in ponavljate rušilne vzorce vse do zadnjega stadija izgorelosti – adrenalnega zloma, stanja popolne psihofizične izčrpanosti. Njeno zdravljenje lahko traja leta. Po kvalifikaciji psihoterapevtke dr. Andreje Pšeničny, univ. dipl. psih., poznamo štiri faze izgorevanja in izgorelosti. Prvi fazi rečemo izčrpanost, drugi ujetost, tretji pa sindrom adrenalne izgorelosti. Četrta faza je rušilni adrenalni zlom. Takšna delitev je silno uporabna, saj lahko tako pravočasno prepoznate opozorilne znake. Sprva, v prvih dveh fazah izgorevanja, postajamo utrujeni, nato preutrujeni, sledita psihična in fizična izčrpanost, še hujša ujetost, nato apatija, negativen odnos do dela in na koncu zadnja stopnja izgorevanja – adrenalni zlom. Adrenalni zlom pomeni domala popolno izgubo energije, velik psihofizični in nevrološki zlom, ki lahko pripelje celo do hospitalizacije v psihiatrični ustanovi. Pogosto se kaže z depresivnimi in/ali anksioznimi simptomi kot pridruženimi motnjami, lahko pa tudi z resnimi telesnimi boleznimi, navaja v kvalifikaciji dr. Andreja Pšeničny.


Znaki in simptomi izgorelosti pri posamezniku

Izgorelost kot sindrom, torej skupek simptomov, je oblika protesta proti neravnovesju v organizmu. Ta se upira našemu vedenju, stališčem in načinu življenja ter nam tako sporoča, da mu to, kar počnemo, ali način, kako to počnemo, ni všeč. Znaki in simptomi se kažejo tako na čustveni, telesni kot vedenjski in motivacijski ravni ter na področju mišljenja. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v svoji publikaciji Duševno zdravje na delovnem mestu navaja opozorilne znake in simptome izgorelosti. Na področju motivacije navaja izgubo vneme za delo, vdanost v usodo ter razočaranje in dolgočasje. Pri vedenju se kažejo hiperaktivnost in impulzivnost ter povečano uživanje kofeina, tobaka, alkohola in prepovedanih substanc. Posameznik opusti športne aktivnosti, pojavijo se kompulzivno pritoževanje, površnost pri delu in pogosti prepiri s sodelavci. Med telesnimi znaki in simptomi izgorelosti NIJZ navaja glavobol, slabost, bolečine v mišicah, motnje spanja in kronično utrujenost. Na področju mišljenja se pojavljajo brezup, izguba upanja, občutki nemoči in krivde, nizko samospoštovanje, nezmožnost koncentracije in pozabljivost. Najpogostejši znaki in simptomi izgorelosti na področju čustev pa so: depresivna razpoloženja, jokavost, čustvena izčrpanost, povečana napetost, razdražljivost, občutki tesnobe in izguba smisla za humor. 


Avtorica: Katja Krasko Štebljaj


Nazaj na seznam

Kreditne kartice

Maestro Mastercard Visa

Brezplačna poštnina

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50 eur.

Nakupuj

Avemed d.o.o.

Ekskluzivni zastopnik blagovnih znamk Terranova, Wiley's Finest, P'URE Papaya Care, EcoZiz, Bioandina, Novexpert, Strath, Elete in Bio-Nature.

  Kajakaška cesta 40b, 1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  040 825 456
  info@avemed.si