Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Kolagen in hialuronska kislina = eliksir mladosti?

Poleg kolagena so pri ohranjanju čvrste in zdrave kože pomembni še hialuronska kislina ter ostali vitamini in minerali (B vitamin, baker, železo).
Kolagen in hialuronska kislina = eliksir mladosti?

Kolagen 

Kolagen je beljakovina, ki se nahaja v številnih tkivih v telesu, vključno s kostmi in kožo. V svoji naravni obliki je težko prebavljiv, zato večina kolagenskih dodatkov vsebuje prilagojene oblike kolagena, ki se  lažje presnovijo. Prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., specialist dermatovenerologije pojasni: »Proizvajalci v ta namen uporabljajo različne postopke, s katerimi kolagen razgradijo na manjše molekule in tako proizvedejo kolagenske peptide. Obstajajo tri glavne vrste kolagenskih dodatkov hidroliziran kolagen (znan tudi kot kolagenski peptidi, hidrolizata kolagena): je oblika kolagena, razgrajena na majhne beljakovine oziroma peptide, tako jih naše telo z lahkoto  prebavi. Druga oblika je želatina: delno razgrajena oblika kolagena. Poznan je tudi surov kolagen: vsebuje cele kolagenske beljakovine. Zakaj je ravno hidrolizirana oblika kolagena tako učinkovita? Hidroliziran kolagen pomembno poveča proizvodnjo kolagena, elastina in hialuronske kisline v koži. Nedavne klinične študije so pokazale, da se dodatki hidroliziranega kolagena uspešno spopadajo z  znaki staranja kože, saj zmanjšajo  gube ter izboljšajo vlažnost in elastičnost.  Če želimo ohraniti mladosten videz kože, moramo hidroliziran kolagen jemati vsaj osem tednov. Kot najučinkovitejši vir hidroliziranega kolagena (za kožo) se je v številnih študijah izkazal morski oziroma ribji kolagen.«

Pomembno je ob tem še omeniti posebnost na trgu, imenuje se Vollagen. Sestavlja ga vseh 18 aminokislin, ki tvorijo človeški kolagen, identično pa je celo razmerje med posameznimi aminokislinami v človeškem kolagenu. Primeren je za osebe z alergijo na posamezne živalske aminokisline, iz katerih se pridobivajo živalski kolageni. Primeren je tudi za vegane in vegetarijance, saj nastaja z mlečnokislinskim vrenjem (fermentacijo) in mikrokapsulacijo.

Hialuronska kislina

Ena izmed pomembnejših molekul, vpetih v fiziološke procese v telesu, je hialuronska kislina (HA). Če želimo razumeti, kaj se dogaja s HA pri procesu staranja, je pomembno vedeti, kje v koži se nahaja, kakšna je njena vloga in kako komunicira z okoljem. 

Prisotna je v zgornjih dveh plasteh kože, usnjice in povrhnjice. Omenjeni plasti sta sestavljeni iz različnih celic in zunajceličnega ogrodja. Slednjega sestavljajo pretežno strukturni proteini, kot sta kolagen in elastin, vsebuje pa tudi glikoproteine, proteoglikane in glikozaminoglikane. Koža vsebuje več kot 50 odstotkov celotne količine HA v telesu. Njena glavna vloga v zunajceličnem ogrodju kože je, da veže vodo in s tem ohranja kožo navlaženo ter posledično bolj napeto.

Kronološko staranje povzročajo notranji dejavniki, je genetsko pogojeno in ga ne moremo preprečiti; samo vplivamo lahko na izražene simptome in ga s tem upočasnimo. Pomanjkanje estrogenih in androgenih hormonov privede do povečane razgradnje kolagena in elastina, atrofije povrhnjice, izgube vode in nastanka gub. Poleg tega celice niso več zmožne proizvajati tolikšnih količin hialuronske kisline, s čimer se zmanjša vsebnost le-te v usnjici in povrhnjici.

Pri procesu staranja pod vplivom zunanjih dejavnikov najpogosteje pride zaradi vpliva ultravijoličnega sevanja (v kar 80 %). Zaradi prekomernega izpostavljanja UV žarkom v koži namreč nastajajo radikali, ki jih uvrščamo med reaktivne kisikove spojine. Prav tako povzroči spremembe v strukturi HA in nastanek HA, majhne molekulske mase, za katero vemo, da je angiogena in povzroča vnetne reakcije.

Zaradi dobrih viskoelastičnih lastnosti in biokompatibilnosti HA je njen glavni namen (v kozmetičnih izdelkih ali prehranskih dopolnilih) vlaženje kože in anti-ageing učinek ⁴.

Vitamini B kompleks

Vitamine B kompleksa sestavlja 8 osnovnih vodotopnih vitaminov (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) z različno kemijsko strukturo. Zaradi svoje vodotopnosti ne ostanejo v telesu dovolj dolgo in ne ustvarijo zadostnih zalog (razen vitamin B12), zato je še toliko bolj pomemben njihov vsakodnevni vnos. Tako vitamin B2 ščiti pred razpokano kožo, vitamin B3 pomaga pri suhi in vneti koži, vitamin B5 vlaži ter pomirja problematično kožo, biotin (vitamin B7), poimenovan tudi vitamin lepote pa preprečuje luščenje kože ⁵.

Baker

Baker v kombinaciji z vitaminom C in cinkom pomaga graditi elastin – je zelo elastičen in prisoten v vezivnem tkivu. Sodeluje pri sintezi kolagena, ta pa zagotavlja elastično in napeto kožo. Pri tem pa so pomembni peptidi, saj so element bakra. Peptidi so namreč delčki kratko ali dolgoverižnih aminokislin (osnova kože), ti pa so gradniki beljakovin. Ravno zaradi osnovne zgradbe kože je nega s peptidi še toliko bolj pomembna. V raziskavah peptidi dosegajo dobre rezultate pri obnovi kože, potrjujejo namreč delovanje pri zaviranju nastanka gub in uspešno kljubujejo ostalim znakom staranja ⁵.   

Železo

Ana Šujica, dr. med., specializantka dermatovenerologije poudari, da je naravni rožnati sijaj kože navadno posledica dobre, pravilne nege kože ter predvsem zadostne količine železa v telesu, in doda: »Tretmaji za pomlajevanje kože (microneedling in dermoabrazija) namerno poškodujejo kožo z namenom spodbujanja kožnih celic k delitvi - proliferaciji, kar pomaga zabrisati znake staranja zato je koža po tovrstnih posegih bolj napeta in mladostna. Železo pa je pomemben mineral, ki sodeluje pri tem procesu. Do kožnih celic pomaga prenašati kisik, ki je nujen za rast celic in nastajanje novih tkiv, hkrati pa spodbuja obnovo poškodovane kože. Prav tako je železo vključeno tudi v proces proizvodnje kolagena, za katerega vemo, da daje koži prožnost in elastičnost.«


Avtorica: Suzana Križ

Literatura in Viri: 

  1. Knjiga: Koža od blizu: vse o našem največjem organu, Yael Adler, dr. med., Učila International 2017

  2. Pomen barierne funkcije za zdravje naše kože, izr. prof. dr. Alenka Zvonar Pobirk, mag. farm, Farmacevtski vestnik, september 2021, letnik 72, dostopno 28.02.2024,  https://www.sfd.si/wp-content/uploads/2021/09/fv-4-2021-net-1.pdf

  3. Peptidi v kozmetiki-smotrnost njihove uporabe, asist. Maja Bjelošević, mag. ind. farm. prof. dr. Mirjana Gašperlin, mag. farm. doc. dr. Mirjam Gosenca Matjaž, mag. farm., Farmacevtski vestnik, 2019, 70, dostopno 29.02.2024, https://www.sfd.si/wp-content/uploads/sfd/datoteke/bjeloevi.pdf

  4. Hialuronska kislina-naravna učinkovina za vlaženje in zaviranje znakov staranja kože, prof. dr. Mirjana Gašperlin, mag. farm., Farmacevtski vestnik, 2015, 66, dostopno 29.02.2024, https://www.sfd.si/wp-content/uploads/sfd/datoteke/kravos_gaperlin.pdf

  5. inPharma- Vaš stručni suradnik na terenu, Nutraceutici za zdravlje kože, kosu i noktiju, Maja Pogačić Makek, univ.mag.pharm-o vitaminih, 2023.

  6. Anti-aging and Sunscreens: Paradigm Shift in Cosmetics, Shreya Shanbhag et al, 2019, dostopno: 18.03.2024, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6773941/


Nazaj na seznam

Kreditne kartice

Maestro Mastercard Visa

Brezplačna poštnina

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50 eur.

Nakupuj

Avemed d.o.o.

Ekskluzivni zastopnik blagovnih znamk Terranova, Wiley's Finest, P'URE Papaya Care, EcoZiz, Bioandina, Novexpert, Strath, Elete in Bio-Nature.

  Kajakaška cesta 40b, 1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  040 825 456
  info@avemed.si