Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Kurkuma - sveto živilo

Kurkuma vsebuje celo vrsto mineralov in vitaminov ter je bogat vir vlaknin. Deluje na številne organe in procese v telesu.
Kurkuma - sveto živilo

Kurkumo zahodni svet pozna predvsem kot začimbo značilne rumene barve, čeprav ima toliko izjemnih zdravilnih učinkovin. V indijski tradicionalni medicini pa jo že tisočletja uporabljajo kot nepogrešljivo za izboljšanje številnih bolezenskih stanj. Prav zato jo pomenljivo kličejo zlata boginja in sveto živilo. Glavna sestavina kurkume je kurkumin z izjemnim protivnetnim in antibakterijskim učinkom.

Kurkuma je rastlina, ki izvira iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije. Znanih je najmanj 65 vrst. Trsju podobna trajnica v višino zraste tudi do en meter. Ima izredno velike liste in prelepe cvetove. Njen rumeno obarvani prah, ki je cenjen v azijski kulinariki in tradicionalni medicini azijskih dežel, pridobivajo iz kurkuminih odebeljenih korenik. Zaradi tropskega izvora pri nas kurkumo kot okrasno rastlino lahko gojimo le kot sobno rastlino. Vir začimbe kurkuma, ki jo odlikuje zdravilni kurkumin, je vrsta Curcuma longa. Kurkuma kot začimba prihaja z Daljnega vzhoda. Prvi zapisi o njeni uporabi in zdravilnih lastnostih segajo že 4000 let v zgodovino, ko se je začela razvijati ajurvedska medicina. Zahodni svet pa jo pozna predvsem kot indijsko eksotično začimbo, ki jo večinoma mešajo z začimbno mešanico – kari. Šele v 20. stoletju je njena uporaba v zahodnem svetu sprožila vrsto raziskav, ki so potrdile njene blagodejne učinke na zdravje.


Kurkumini dobri učinki na zdravje

Kurkuma vsebuje celo vrsto mineralov in vitaminov ter je bogat vir vlaknin. Deluje na številne organe in procese v telesu. Je antioksidant s protimikrobnimi in protivnetnimi značilnostmi, zato je odlična za dezinfekcijo ran in opeklin, pomaga pa tudi pri regeneraciji kože. V jesensko-zimskem času njeno uživanje priporočamo za dvig imunskega sistema. Kurkuma obenem zmanjšuje tveganje za degenerativne spremembe, povezane z upadom spominskih funkcij. Ščiti srce in ožilje ter znižuje slab holesterol, obenem pa izboljšuje kri. Zdravilci jo uporabljajo tudi za blaženje bolečin, predvsem kadar te vzniknejo v zatrdelih sklepih, ter različnih avtoimunskih težavah zaradi luščenja epidermisa kože. Še posebej pri  koži pomaga ohranjati naravno ravnovesje in zdravje. Tradicionalna ljudska raba kurkume poudarja njen blagodejni vpliv na jetra in žolč. Čisti kri in prebavila, spodbuja rast dobrih bakterij v črevesju in pripomore k boljšemu delovanju jeter. Tako uravnava presnovo in pospešuje prebavo. Pomaga pri napihnjenosti in tiščanju. Ker pomaga pri presnovi maščob, je pogosta sestavina pri prehranskih dodatkih za hujšanje. Kurkuma deluje tudi imunomodulatorno, kar pomeni, da uravnava delovanje našega imunskega sistema. Po potrebi ga torej stimulira ali umirja, s čimer omogoča optimalen odziv naših obrambnih moči ob nastali težavi. S kurkumo ne smemo pretiravati. Njena priporočena dnevna količina je od 3 do 10 g ali pol žličke na obrok trikrat na dan. Njene uporabe ne priporočamo nosečnicam in ljudem, ki imajo težave s trombociti. Učinkovanje in okus kurkume se pospeši v kombinaciji z drugimi živili, najpogosteje s čilijem ali kajenskim poprom.

Kurkumo kot zdravju pomembno začimbo lahko na mnogo načinov vključite v prehrano in napitke.


Rumeno, ki te ljubim rumeno

Kurkuma ima v kulinariki posebno mesto zaradi svojega  toplega in obenem rahlo grenkega okusa ter prelepe rumene barve. Izhaja iz Azije in je še posebej priljubljena v arabski kuhinji. Prašek, ki oplemeniti tako sladke kot slane jedi, pridobivajo z mletjem posušenih gomoljev. Kurkumo kot zdravju pomembno začimbo lahko na mnogo načinov vključite v prehrano in napitke. Odlično se prilega rižem, juham, omakam in smutijem. Dodajamo jo lahko v jogurte, čaje, kavo ali z njo pripravite inovativne solatne prelive. Lahko jo uživate tudi kot prehranski dodatek v obliki kapsul.


Prehransko dopolnilo Kurkuma


Nazaj na seznam

Kreditne kartice

Maestro Mastercard Visa

Brezplačna poštnina

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50 eur.

Nakupuj

Avemed d.o.o.

Ekskluzivni zastopnik blagovnih znamk Terranova, Wiley's Finest, P'URE Papaya Care, EcoZiz, Bioandina, Novexpert, Strath, Elete in Bio-Nature.

  Kajakaška cesta 40b, 1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  040 825 456
  info@avemed.si