Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Interviju z Anžetom Peharcem: Od plezalnih začetkov do olimpijskih sanj

Razkrivamo plezalno pot, vzroke motivacije in ključne detajle, ki vodijo do olimpijskih ciljev z Anžetom Peharcem, vrhunskim slovenskim plezalcem.

Svet profesionalnega plezanja je kakor plezalna stena, kjer naletiš na lažje predele, a tudi zelo težke prijeme, kjer potrebujemo precej premišljenosti in motivacije, da preplezamo oviro. Na vrhu težke plezalne stene se naša vztrajnost vedno poplača z najslajšim občutkom zmagoslavja. V središču tega vrhunskega sveta se nahaja Anže Peharc, slovenski plezalec, ki s svojim neizmernim talentom in predanostjo stopa po poteh, ki vodijo proti vrhuncu plezalnih dosežkov. Intervju z Anžetom Peharcem odpira vrata v njegov svet - od začetkov, vztrajnosti in disciplinirane rutine do ciljev, ki segajo v olimpijske višave.
Interviju z Anžetom Peharcem: Od plezalnih začetkov do olimpijskih sanj

S plezanjem ste pričeli že zelo zgodaj kot otrok. Kako se je začelo vaše potovanje v svet plezanja in kdo oziroma kaj vas je navdušilo za to športno disciplino?

Tako je, plezati sem začel v 3. razredu preko dodatne vadbe v osnovni šoli. Že odkar se spomnim, sem z mojim bratom rad hodil po gorah in plezal po drevesih. Zato ni bilo čudno, da sta me starša hitro predstavila športnemu plezanju.

Kako izgleda običajen dan profesionalnega plezalca? Izvajate treninge vsak dan, morda tudi večkrat na dan? Kako začnete in zaključite dan?

Navaden dan poteka nekako takole … Običajno s treningom v plezalnem centru začnem ob 10:00 uri. Ker pa želim priti na trening že pripravljen, si vzamem 30-45 min časa in se že doma ogrejem z izvajanjem raztegovalnih vaj in valčkanjem glavnih mišičnih skupin z masažnim rolerjem. Trening plezanja običajno traja od 3 do 4 ure. Treniram 5x na teden na steni ter 2x na teden v fitnesu. Dneve, ko sem v fitnesu sem prost od samega plezanja. V pripravljen delu sezone, ko so treningi težji pridejo tudi dnevi, ko imam dva treninga v enem dnevu. Ker so treningi dokaj utrujajoči in, če temu dodamo še kakšno dodatno dejavnost, po navadi dan zaključim okol 10-ih zvečer, da sem spočit za nov dan treniranja.

Prehrana športnika. Je ta zelo drugačna od nas običajnih rekreativcev? Vam pri sestavljanju prehranskega režima pomaga nutricionist? Se kdaj tudi “pregrešite” s kakšno vam najljubšo jedjo?

Prehrana profesionalnega športnika je drugačna od običajnih rekreativcev (vsaj od večine, ker vsi vemo, da so nekateri še bolj “nori” kot mi profesionalci) in je zelo odvisna od športa. Specifično pri športnem plezanju na koncu odločajo res detajli, kjer je teža ena izmed njih. Sam sem že kar nekaj časa nazaj začel sodelovati z nutricionistom. Delal sem z Leonom Bedračem, s katerim sva v 3 letih sestavila moj idealen jedilnik, ki ga prakticiram še danes. Jedilnik bazira na “gluten-free” principu z dodatkom riža in krompirja. Dodatno se poskušam izogibati sladkim pregreham in slanim prigrizkom. Da pa prehrana ne postane še ena “služba”, je zelo pomembno, da občasno (pri meni je to enkrat na teden) pojem tudi kaj izven mojih okvirov in si privoščim stvari, ki si jih sicer nebi.

Kako se prehranjujete med tekmovalno sezono v primerjavi s pavzo ali obdobjem izven sezone?

Med tekmovalno sezono po navadi prehrana postane malo bolj stroga. Še manj je “pregreškov” in je fokus res na kvalitetni hrani, ki ima dovolj hranil za težke treninge. Dodatno izključim tudi en obrok iz dneva (ponavadi je to zajtrk) ter rahlo zmanjšam porcije ostalih obrokov.

Vemo, da pri profesionalnem športu na končne rezultate vplivajo detajli. Pa naj bo to spretnost v prstih ali premišljeno izbrana oprema. Kako je na področju prehrane, po vsej verjetnosti ne gledate zgolj na zadosten vnos beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, vendar je pozornost usmerjena tudi na mikrohranila?

Seveda! To je definitvno ena od stvari, ki jih prej nisem omenil in je del mojega vsakdana. Mikrohranila so zelo pomembna, saj skrbijo, da moje telo dobi maksimalno dozo vitaminov in mineralov dnevno. Ti mi pomagajo, da ne zbolim, ko je moje telo utrujeno in mi hkrati pomagajo pri regeneraciji telesa. Pri izbiri mikrohranil zaupam Terranovi, saj ponujajo kvalitetne sestavine brez dodatkov. Uporabljam jih vsako jutro, bolj specifično poskrbim, da vzamem 3 kapsule Magnezija, 2 kapsuli Vollagena ter 2 kapsuli Multivitaminov za šport. Potem pa glede na letni čas dodajam tudi vitamin C ter vitamin D (običajno ju več vzemam pozimi, ko je sonca manj in, ko mi zaradi mraza hitreje pade odpornost).

Tekme znajo velikokrat predstavljati tudi psihični izziv. Ohraniti mirnost in koncentracijo v ključnih trenutkih, ko smo na očeh tisočglave množice ni vedno enostavno. Kako se pred tekmovanji pripravljate na ta izziv? Izvajate morda kakšne tehnike sproščanja - dihalne vaje, vizualizacijo, meditacijo …

Včasih sem prakticiral dihalne vaje pred nastopom in en večer pred tekmo, da sem se umiril. Danes pa imam za sabo že toliko tekem, da nekako tega pritiska ni več toliko. Sedaj si pomagam z glasbo, ki mi služi kot nekakšen “boost” preden grem ven na tekmovalni oder. Najljubša pesem se konstantno spreminja, ampak ena izmed mojih klasik, h kateri se vedno vračam, pa je Avicii - Levels.

Včasih je pri zaporedju težkih vsakodnevnih treningov in zastavljenimi cilji v dokaj odaljeni prihodnosti težko ohraniti vztrajnost in motivacijo. Kako se vi soočite s takšnimi težkimi dnevi in se motivirate?

Ohranjati motivacijo je eden izmed večjih izzivov, ki zelo vplivajo na kvaliteto treninga in potem tudi nastop na tekmi. Moj recept je, da vsak trening vzameš posebej. To pomeni, da kot športnik ne glede na tvoje počutje, prideš na trening in daš vse od sebe in, če ti to uspe si naredil svojo nalogo (ne glede ali si se na treningu počutil slabo ali odlično). In to ponavljaš dan za dnem in potem postopno pridejo dobri treningi sami od sebe in z njimi tudi val nove motivacije.

Kateri trenutek v vaši karieri vam je najbolj ostal v spominu in zakaj?

Drugo mesto na tekmi svetovnega pokala v Salt Lake City. Kar dolgo časa sem potreboval, da mi je uspel ta dosežek in vem koliko dela je bilo potrebnega za to. Občutkov na tej tekmi ne bom pozabil nikoli, saj ni nič boljšega kot pa če si sposoben pokazati svoj maksimum pred ogromno publiko. Kar dlake so mi šle pokonci.

Kakšni so vaši cilji in ambicije za prihodnost? So v igri tudi Olimpijske igre 2024 v Parizu?

Trenutno je moj cilj OI 2024 v Parizu. Letos sem potrdil svoje mesto za dodatne kvalifikacije naslednje leto. Tam bo na voljo le 10 mest in to je moj glavni cilj naslednje leto in celoten pripravljalni del bo posvečen dosegu tega cilja.

Če skočimo še malo izven vaše profesije? S čim si radi zapolnite vaš prosti čas? Obstaja kakšna serija/film, ki vas je prevzel ali skriti hobi za katerega še ne vemo?

V prostem času rad programiram. Odkar sem diplomiral leta 2020 na FRI-ju, je to postala moja strast, s katero si rad zapolnim prosti čas. Nekako poskušam najti nove načine uporabe tehnologije v športnem plezanju in upam, da bom lahko po končani karieri delal nekaj v tej smeri. Časa za serije in filme je bolj malo, vendar ko se ta najde najraje pogledam film. Sem oboževalec Star Wars. Eden specifičen film, ki bi ga osebno priporočil je malo starejši z naslovom “1997”.


Nazaj na seznam

Kreditne kartice

Maestro Mastercard Visa

Brezplačna poštnina

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50 eur.

Nakupuj

Avemed d.o.o.

Ekskluzivni zastopnik blagovnih znamk Terranova, Wiley's Finest, P'URE Papaya Care, EcoZiz, Bioandina, Novexpert, Strath, Elete in Bio-Nature.

  Kajakaška cesta 40b, 1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  040 825 456
  info@avemed.si