Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Stres - je čas, da se ustavimo?

Psihologinja, NLP in Transolution business praktikantka, Špela Kresnik je #55 epizodo podcasta namenila stresu - nevidnemu plenilcu, ki preži na nas iz okolja ali izvira iz nas samih. Kdaj je pravi čas, da se ustavimo, zadihamo in rečemo stresu dovolj? Nekaj točk smo zapisali v kratkem članku, vabljeni pa, da tematiko raziščete v celoti in prisluhnete epizodi podcasta.
Stres - je čas, da se ustavimo?

Stres, kaj si? 

Gre za vzorec telesnih, duševnih in vedenjskih odgovorov našega telesa na dražljaje, ki zmotijo naše notranje ravnovesje. Telo se nanje skuša najbolje odzvati z namenom, da ponovno vzpostavi normalno delovanje.

Ko sta neumoren šef in težko pričakovana poroka grožnja. 

Stresorji so vsi pojavi, ki jih doživljamo kot grožnjo ali izziv. Nanje se bomo v takem primeru tudi odzvali. Ločimo dve vrsti stresorjev: notranje (lastne misli, občutki, notranji strahovi, fobije) in zunanje stresorje (poroka, porod, ločitev, lajež sosedovega psa, zahtevni šef, vreme). Na zunanje stresorje načeloma nimamo vpliva, imamo pa vpliv kako se nanje odzivamo.

Prisluhni v epizodi - Kako so ljudje razporedili stresne dogodke po stresnosti? 

Boj ali beg?

V pradavnini smo bežali pred levom, danes “tečemo” pred maili, zahtevnim šefom, težavnimi otroci. Pri vsem tem je telo moralo razviti svoj prilagoditveni sistem, ki ga imenujemo splošni prilagoditveni sindrom. Ta je razdeljen v 3 faze: 

 1. Alarmna faza

 2. Faza odpora

 3. Faza izčrpanosti (dlje trajajoči stres)

Podrobneje je faze in dogajanje v njih opisala psihologinja Špela Kresnik v podcast epizodi.

Dlje trajajoči stres, s katerim se ne soočamo najbolje, lahko porodi različne resne zdravstvene težave, med drugim tudi psihosomatske bolezni. 

Kako prevzeti nadzor?

Poslušajmo sebe in svoje telo, kdaj potrebuje počitek, kdaj mu zmanjkuje energije in si želi premora. Zagotovimo telesu dovolj počitka, izvajamo različne sprostitvene tehnike kot so tehnike dihanja, uravnotežimo prehrano in se podprimo s kakovostnimi prehranskimi dopolnili, ki pripomorejo k boljšemu delovanju telesa in uravnavanju stresa.

Vsestranska podpora Terranove pri stresu

 • Sveta bazilika - ali hindujsko "tulsi” nežno boža dušo in vzpostavlja ravnovesje. Ajurveda jo priporoča pri porušenem ravnovesju zaradi stresa, težav z dihali, kožo in urogenitalnim sistemom. Stebla in listi rastline vsebujejo pomembne fitospojine, ki na celični ravni delujejo zaščitno in antioksidativno.
 • Fermentirana ašvaganda - Utrujenim vrača moč in energijo, ob povečanih skrbeh rahlja tesnobne občutke in vedri, zato pogosto spremlja terapije ob izgorelosti. Najpogosteje jo svetujejo za učinkovito večerno umirjanje in daljši, globlji in bolj regenerativen spanec. Kadar je stres razlog za zmanjšan libido ali reproduktivne težave, se v ajurvedi uporablja tudi kot naravni stimulans.
 • Glavatec, rožni koren, ginseng - trojček priznanih in dobro raziskanih adaptogenov za življenje na visokih obratih in pod psiholokim stresom. 
 • Vitamini B kompleksa - Vitamini B1, B2, B6 in biotin prispevajo k delovanju živčnega sistema, sproščanju energije pri presnovi ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.
 • Za dober, krepčilni spanec je tu kraljeva kombinacija Magnezija v prahu. Učinkovita kombinacija magnezija (citratna in bisglicinatna oblika), glicina, aktivne oblike vitamina B6, inozitola, mlade zelene trave, višnje sorte Montmorency, stabiliziranih riževih otrobov ter FOS-a. Prah vsebuje živila, ki podpirajo pravilno delovanje živčnega sistema, blažijo stres, utrujenost in napetost, spodbujajo ustrezno spalno higieno

Vprašanja za razmislek:

 • Kje doživljate največ stresa? 
 • Kateri dogodki vas najpogosteje spravljajo v stres?
 • Kako se običajno odzovete na stresne situacije?
 • Občutite fizične simptome stresa (npr. glavoboli, napetost v mišicah, težave s spanjem)?
 • Kako se moje misli in čustva spremenijo, ko sem pod stresom?
 • Kako se stres odraža v mojem vedenju in odnosih z drugimi?
 • Katere strategije uporabljam za obvladovanje stresa? So te strategije učinkovite?
 • Kaj lahko storim, da zmanjšam stres v svojem življenju?
 • Kateri deli mojega življenja so najbolj prizadeti zaradi stresa (npr. delo, odnosi, zdravje)?


Izvedite še več informacij o stresu in naši prilagoditvi na stres v podcast EPIZODI #55 – Alarm, odpor, izčrpanost – je čas za razmislek?


Nazaj na seznam

Kreditne kartice

Maestro Mastercard Visa

Brezplačna poštnina

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50 eur.

Nakupuj

Avemed d.o.o.

Ekskluzivni zastopnik blagovnih znamk Terranova, Wiley's Finest, P'URE Papaya Care, EcoZiz, Bioandina, Novexpert, Strath, Elete in Bio-Nature.

  Kajakaška cesta 40b, 1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  040 825 456
  info@avemed.si