Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Folna kislina in omega-3 maščobe: ključni hranili za nosečnice

Zakaj sta folat oziroma folna kislina tako nepogrešljiva že v obdobju načrtovanja nosečnosti in med samo nosečnostjo? Glavna naloga je onemogočiti okvaro nevralne cevi, hkrati pripomore pri razvoju osrednjega živčevja pri plodu in delitvi celic. Pomembno vlogo ima tudi pri zniževanju ravni homocisteina (aminokislina).
Folna kislina in omega-3 maščobe: ključni hranili za nosečnice

Več o tveganju za pomanjkanje folne kisline med nosečnostjo, ali je njeno uživanje smotrno tudi v obdobju načrtovanja nosečnosti, kaj to pomeni za nosečnice z mutacijo gena MTHFR, ki ne morejo presnoviti folne kisline in zakaj je v zadnjem trimesečju nosečnosti, pomembno dodajanje omega-3 maščobnih kislin (predvsem DHA), je v pogovoru pojasnila asist. Tina Kunič dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, KO za ginekologijo z UKC Ljubljana. Pišemo tudi o sami učinkovitosti dodatkov folata, prenatalnega multivitaminskega kompleksa (aktivna oblika folata) in omega-3 maščobnih kislin.

Nevralna cev ̶   zakaj pride do okvare in kakšne so posledice za plod?

Nevralna cev je embrionalna struktura, iz katere se razvijejo možgani ploda in hrbtenjača. Do okvare nevralne cevi pride zaradi napake pri razvoju možganov, hrbtenjače ter kostnega dela, ki ju pokrivata, torej hrbtenice in lobanje. Nevralna cev se razvije že v prvem mesecu nosečnosti, ko ženska še ne ve, da je noseča.

Po besedah asist. Kunič so posledice za plod odvisne od diagnoze in stopnje okvare živcev ter možganov. Dejstvo pa je, da so trajne in jih ne moremo pozdraviti. Danes k sreči poznamo načine za preprečevanje okvare nevralne cevi, oziroma v kolikor so se že pojavile, jih v večini primerov zaznamo z ultrazvočnimi preiskavami že med nosečnostjo.

Zakaj je smiselno jemanje folne kisline že pred nosečnostjo?

Folat ali vodotopni vitamin B9 je esencialno hranilo in odigra pomembno vlogo v številnih biokemičnih procesih v telesu. Folna kislina pa je ena od njegovih oksidiranih sintetičnih oblik, ki je prisotna v prehranskih dopolnilih. Folat sicer v manjših količinah najdemo tudi v živilih, kot so: brokoli, fižol, oreščki in zelena listnata zelenjava. Dnevne potrebe po folatu se razlikujejo glede na starost, spol in pridružene bolezni. Pomanjkanje folata zaradi nezadostnega vnosa je pri zdravih ljudeh zelo redko. Pogostejše je pri osebah s slabšo absorpcijo hranil (kronične vnetne črevesne bolezni, celiakija, alkoholizem, debelost), motnjami hranjenja ali zaradi interakcije z določenimi zdravili.

Fiziološka potreba po folatu pri nosečnicah in doječih ženskah naraste za 0.2 mg/dan, zaradi povečanega nastajanja krvnih celic ter razvoja ploda in posteljice. Nadomeščanje folne kisline je glede na navedbe večjih zdravstvenih organizacij, priporočljivo za vse ženske v rodni dobi. Asist. Kunič poudari, da to še posebej velja za tiste, ki načrtujejo zanositev, saj je jemanje folne kisline povezano z zmanjšano pojavnostjo okvar nevralne cevi. Jemanje ustreznega odmerka, zmanjša tveganje za okvare za približno 50- do 70 odstotkov. Kot že rečeno, do omenjenih okvar pride v prvem mesecu zanositve, zato je zelo pomembno ozaveščanje žensk o smiselnosti jemanja folne kisline že pred potrjeno zanositvijo.

Za ženske, ki imajo nizko stopnjo tveganja za rojstvo otroka z okvaro nevralne cevi, je priporočljiv standarden odmerek folne kisline 0,4 mg/dan. Pričetek jemanja je 1- do 3 mesece pred zanositvijo, nadaljujejo skozi celotno nosečnost in tudi še 4- do 6 tednov po porodu. V tem primeru je preparat folne kisline moč dobiti v prosti prodaji.

V skupino z visokim tveganjem za rojstvo otroka z okvaro nevralne cevi uvrščamo ženske, ki so v preteklih nosečnostih le-to že imele ugotovljeno ali pa so jo imele same. Prav tako to velja za ženske, ki jemljejo zdravila za zdravljenje epilepsije, ali zdravila za zmanjšanje učinkovitosti absorpcije folata (sulfasalazin, trimetoprim), za bolnice s sladkorno boleznijo (tip 1, 2), ali s stanji, ki zmanjšujejo absorpcijo folne kisline (celiakija, kronične vnetne črevesne bolezni, bariatrične operacije). Tudi tem ženskam zdravniki svetujejo pričetek jemanja folne kisline 1- do 3 mesece pred zanositvijo in nato skozi celotno nosečnost, vendar z višjim odmerkom̶  5 mg/dan. Folna kislina v višjem odmerku je na voljo samo na recept.

Pomembno je še poudariti, da je priporočljivo uživanje živil bogatih s folati tako za ženske z nizkim kot tudi visokim tveganjem za rojstvo otroka z okvaro nevralne cevi.

Encim MTHFR vpliva na znižane vrednosti folata v telesu

Folat ima bistveno vlogo pri uravnavanju presnove aminokislin in nukleinskih kislin ter pri eno-ogljični presnovi. Njegova prednost pred folno kislino je v tem, da zaobide blokado v presnovi folne kisline, povezano z encimskim polimorfizmom ¹.

Kot pojasni asist. Kunič so v metabolizem folata vpleteni številni encimi, med bolj poznanimi je MTHFR (metiltetrahidrofolat reduktaza). Ta pretvarja folat v njegovo aktivno obliko. Poznamo različne genetske različice (polimorfizmi) teh encimov, ki so drugače zastopane v etničnih skupinah in regijah. Nekatere od teh različic so lahko povezane z nižjimi vrednostmi folata v telesu, zato imajo te ženske večje tveganje za rojstvo otrok z okvaro nevralne cevi. »Kljub temu tudi njim priporočamo zgolj nižji dnevni odmerek folne kisline (0,4 mg), saj višje doze niso zmanjšale tveganja,« še izpostavi sogovornica. Ena od možnosti je jemanje drugih oblik folne kisline, kot je 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF), na katerega polimorfizmi encima ne vplivajo, in prav tako je dobavljiv v prosti prodaji.

DHA se v zadnjem trimesečju intenzivno vgrajuje v možgane 

Pri nosečnicah in doječih materah zadnja leta potekajo številne raziskave o koristnih učinkih omega-3 maščobnih kislin na nosečnost ter plod. Dokozaheksaenojska kislina (DHA) je ena od pogostejših omega-3 maščobnih kislin, ki so prisotne v ribah in morskih sadežih. Zadostni odmerki omega-3 maščobnih kislin naj bi zniževali verjetnost za prezgodnji porod in astmo pri plodu. Prav tako se DHA v zadnjem trimesečju intenzivno vgrajuje v možgane novo rastočega bitja, vendar še ni dokazov, ali prehranski dodatki vplivajo na razvoj njegovega živčnega sistema. Za ženske, ki načrtujejo nosečnost, so noseče ali pa dojijo, strokovnjaki svetujejo uživanje rib bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami, 2- do 3-krat tedensko. Ali pa vnos omega-3 nadomestimo z dodatkom kakovostnih prehranskih dopolnil. »Trenutno še nimamo uradnih slovenskih smernic, ki bi opredelile jemanje omega-3 maščobnih kislin v času nosečnosti in dojenja. Tuje smernice pa vsem ženskam, ki načrtujejo nosečnost, so noseče ali pa dojijo, priporočajo uživanje 200- do 300 mg DHA/dan v obliki rib. Če to ni mogoče, naj posežejo po prehranskih dopolnilih,« pojasni asist. Kunič.

Kaj pravijo študije? Več študij je potrdilo koristnost zadostnega vnosa EPA in DHA kislin za pravilni razvoj možganov in očesne mrežnice ploda. Medtem ko ima DHA pomembnejšo vlogo v zadnjem trimesečju. Primerjalne študije so med otroci različnih starosti, katerih matere so med nosečnostjo uživale prehranska dopolnila z omega-3 maščobnimi kislinami (DHA ali DHA+EPA) in materami, ki teh dodatkov niso jemale, ugotovile, da so otroci (različnih starosti) mater, ki niso uživale prehranska dopolnila z omega 3 maščobami, izkazovali manjšo sposobnost reševanja problemov, slabšo koordinacijo oči in rok ter večjo verjetnost pojava alergij. To potrjuje, da je zadosten vnos omega-3 maščobne kisline (DHA ali DHA+EPA) prav tako pomemben tudi v času dojenja, saj se otrokovi možgani dokončno razvijejo šele po rojstvu ².

Avtor: Suzana Križ


Viri:

  1.  Dodatek folata pri plodnosti in nosečnosti: Prednosti (6S)5-metiltetrahidrofolata, 2022 maj, 28 (4): 12-17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35653630/
  2.  Swanson D., Block R., Mousa S. A. 2012. Omega-3 Fatty Acids EPA and DHA: Health Benefits Throughout Life. Advances in Nutrition: An International Review Journal, 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22332096/Nazaj na seznam

Kreditne kartice

Maestro Mastercard Visa

Brezplačna poštnina

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50 eur.

Nakupuj

Avemed d.o.o.

Ekskluzivni zastopnik blagovnih znamk Terranova, Wiley's Finest, P'URE Papaya Care, EcoZiz, Bioandina, Novexpert, Strath, Elete in Bio-Nature.

  Kajakaška cesta 40b, 1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  040 825 456
  info@avemed.si