Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Preventiva pri vnetju mehurja

Vnetje urinarnega trakta spada v eno izmed najpogostejših bakterijskih bolezni. Večina vnetij je lokalizirana na spodnji del sečil, najbolj pogosto pa je vnetje mehurja. Vnetje mehurja spada med bakterijsko infekcijo, ki jo povzroča bakterija E. coli.
Preventiva pri vnetju mehurja

Pri ženskah je vnetje mehurja pogostejše

Z vnetjem mehurja se srečujejo predvsem ženske, vsaka druga se namreč sreča z njim vsaj enkrat v življenju. Do okužbe oziroma vnetja pride, ko bakterije zaidejo v sečila (mehur) in se tam razmnožijo. Vnetja mehurja se tudi rada ponavljajo. Pri vsaki četrti ženski se ponovno vnetje pojavi v šestih mesecih.

Znaki, po katerih prepoznamo vnetje mehurja: pogostejše uriniranje in pekoč občutek, bolečine med uriniranjem, neprijeten vonj urina, temen ali moten urin, pogosto siljenje na vodo.

Pri hudih oblikah vnetja zdravnik največkrat predpiše antibiotik, pri blažjih oblikah in v smislu preventive pa se lahko poslužujemo določenih naravnih metod.

Preventiva pri vnetju mehurja:

1.Pitje zadostnih količin tekočine. Za redčenje urina se najbolj priporoča pitje vode. Zadostno pitje pomaga, da se bakterije odplaknejo iz urinskega trakta pred pojavom vnetja. Priporočila za vnos tekočine so približno 1,5-2 litra.

2. Ustrezna intimna higiena. Odsvetuje se uporaba parfumiranih in agresivnih mil. Nežna intimna mila skrbijo za uravnavanje naravnega pH in tako ohranjajo zdravo vaginalno floro. Spodnje perilo se naj izbira bombažno in kar se da zračno. Po prhanju se naj dobro osušimo.

3. Redno uriniranje. Pomembno je, da se urina ne zadržuje in da mehur pri vsakem uriniranju popolnoma izpraznimo. Takojšnje uriniranje se tudi priporoča takoj po spolnem odnosu, kopanju v bazenu ali morju.

4. Uživanje probiotikov. Probiotiki poskrbijo za zdravo vaginalno in črevesno mikrobioto, kar lahko zmanjšuje možnost prenosa patogenih bakterij v urinarni trakt.

5. Uživanje pripravkov z brusnicami.

Z izvlečkom brusnic nad vnetje mehurja

Prehranska dopolnila z izvlečkom brusnic lahko pomagajo pri lajšanju težav akutnega vnetja mehurja kot tudi ob oblikah ponavljajočih vnetij.

Komponente brusnic, ki jim predpisujejo pozitivne učinke, so d-manoza in mnogi polifenoli (proantocianidini), se vežejo na celice sluznice mehurja in jo naj bi zavarovale pred patogenimi bakterijami.

Raziskave ugotavljajo možne povezave med zmanjšanjem pojavnosti vnetij mehurja ob rednem dodajanju prehranskih dopolnil z izvlečkom brusnice. Jemanje brusnic je priporočljivo tudi skupaj z antibiotiki med zdravljenjem hujših vnetij mehurja. Kot navajajo raziskave, lahko koncentrat brusnic zmanjša resnost in trajanje vnetja. Največ pozitivnih učinkov dodajanja brusničnega koncentrata je bilo zaenkrat dokazanih pri ženskah s ponavljajočimi se vnetji mehurja. V eno izmed raziskav so bile vključene ženske s ponavljajočimi vnetji mehurja (v povprečju šestkrat letno), ki so 12 tednov jemale dvakrat dnevno izvleček brusnic z enkratno dozo 200 mg. Večina jih po dveh letih po raziskavi še ni imelo težav z vnetji mehurja.

Za odobritev zdravstvenih trditev za izvleček brusnic v povezavi z vnetji mehurja Evropska agencija za varno hrano še potrebuje več raziskav in dognanj, vendar se za preprečitve pojavnosti ponavljajočih vnetij mehurja definitivno uporaba brusničnega koncentrata priporoča.

Avtor: Zala Mlinšek, Mag. Inž. Preh.


Viri:

  • Oghenekome A. Gbinigie , Elizabeth A. Spencer, Carl J. Heneghan, Joseph J. Lee and Christopher C. Butler. 2020. Cranberry Extract for Symptoms of Acute, Uncomplicated Urinary Tract Infection: A Systematic Review. Antibiotics
  • David T. Baileyc, Carol Daltonb, F. Joseph Daughertya, Michael S. Tempestaa. 2007. Can a concentrated cranberry extract prevent recurrent urinary tract infections in women? A pilot study. Phytomedicine 14 (2007) 237–241
  • Jepson RG, Williams G, Craig JC. 2012. Cranberries for preventing urinary tract infections (Review). The Cochrane Collaboration.
  • Reeta Ala-Jaakkola, Arja Laitila, Arthur C. Ouwehand* and Liisa Lehtoranta. 2022. Role of D-mannose in urinary tract infections – a narrative review. Nutritional Journal. 21:18

Nazaj na seznam

Kreditne kartice

Maestro Mastercard Visa

Brezplačna poštnina

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50 eur.

Nakupuj

Avemed d.o.o.

Ekskluzivni zastopnik blagovnih znamk Terranova, Wiley's Finest, P'URE Papaya Care, EcoZiz, Bioandina, Novexpert, Strath, Elete in Bio-Nature.

  Kajakaška cesta 40b, 1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  040 825 456
  info@avemed.si