Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Te nadležne akne!

Težave z aknami pestijo predvsem mladostnike. A mnogokrat stres, neurejena prebava in hranilno revna prehrana pripomoreta tudi k nestabilni koži mnogih odraslih. Primerna skrb in vsakodnevni ritual nege kože je izrednega pomena, hkrati pa so že davno ugotovili, da lepota le prihaja od znotraj ...
Te nadležne akne!

Puberteta je čas za spremembe. Spreminja se telo, razmišljanje, vedenje in odnosi. Praviloma je tako, da se najstniki več kot odrasli ukvarjajo s svojim izgledom. Glede videza se jim zdijo pomembni predvsem rast, oblikovanost telesa (mišic), telesna masa in izgled kože, las in nohtov. 

Nečistoče na koži so predvsem posledica izločanja testosterona in estrogena pri obeh spolih ter progesterona pri najstnicah z menstruacijo. Omenjeni hormoni oziroma njihovo nihanje namreč spodbuja izločanje sebuma iz žlez lojnic, katerih izvodila se v puberteti zato rada zamašijo ali pa okužijo z bakterijami. Poleg tega na izločanje sebuma vpliva tudi stres, zato mladostniki povedo, da izbruh mozoljev nastane ob zaključevanju ocen, težkem obdobju preizkusov znanja ali čustvenih težavah. Drugi pomemben dejavnik povečanega izločanja sebuma pa je prehrana. Tako stres kot prehrana imata neposreden in močan vpliv na stanje črevesne mikrobiote ter vplivata na izbiro živil. 

Kakšno vlogo ima tu prehrana?

Veliko mladostnic in mladostnikov se prehranjuje nezdravo. Na eni strani ne pojedo dovolj zelenjave, sadja in kakovostnih virov beljakovin, po drugi strani pa so ravno najstniki vestni prepogosti odjemalci hitre, predelane hrane, predpripravljenih izdelkov, v katerih primanjkuje skoraj vsega razen energije. Vendar mladostništvo je tudi razvojno obdobje, ko telo zaradi eksponentnega razvoja potrebuje vsega več, ne le energije: večje koncentracije vitaminov, mineralov ter pomembnih protivnetnih spojin kot so polifenoli, redno uživanje živil z omega 3 maščobnimi kislinami ter veliko esencialnih aminokislin. Z nezdravimi prehranskimi izbirami mladostniki ne morejo nahraniti svoje kože, saj telo vitamine in minerale po sistemu triaže pošilja tja, kjer so najbolj pomembni za ustrezno rast in telesni ter umski razvoj. Izgled kože je za telo sekundarnega pomena. 

Ne le najstniki, celo odrasli zmotno menijo, da prehrana na izgled kože nima nobenega vpliva. Predelana živila, predpripravljena živila in hitra hrana vsebujejo prevelike količnine maščob in enostavnih sladkorjev. To nadalje neugodno vpliva na črevesno mikrobioto, ki bi potrebovala več vlaknin, vsebovanih v polnovrednih živilih (polnozrnata žita in izdelki iz njih, stročnicah, zelenjavi, sadju), poleg tega neuravnoteženi in hranilno siromašni obroki ne vsebujejo za celice v vseh plasteh kože pomembnih vitaminov, za povrh pa takšna živila povzročajo tudi silna nihanja krvnega sladkorja, kar pa je nadalje povezano z neželenim izločanjem stresnega hormona kortizola ter neravnovesjem spolnih hormonov. Neravnovesje krvnega sladkorja, do katerega prihaja zaradi uživanja hitre in industrijsko predelane hrane, pri moških povzroča padec koncentracije testosterona, pri dekletih pa povišanje koncentracije testosterona in estrogena, kar povzroči pretirano izločanje loja. 

Črevesna mikrobiota pomembno uravnava os med črevesjem in kožo. 

Kadar je zaradi nezdrave prehrane spremenjena črevesna mikrobiota, se bo posledično spremenila tudi mikrobiota kože, os med organoma je danes že precej dobro raziskana. Znanstveniki predvidevajo, da črevesna mikrobiota neposredno vpliva na imunski sistem, ta pa vpliva naprej na kožo in njeno mikrobioto. Posledično se poruši ravnovesje med bakterijskimi združbami na koži, koža nima več zagotovljene barierne funkcije, ki je funkcija imunskega sistema in v izvodilih lojnic se namnožijo določene bakterije. 

Aknavost povzroča, tako so dolgo časa verjeli – nomen est omen – bakterija Propionibacterium acnes. Vendar je omenjena bakterija del normalne mikrobiote kože tudi pri posameznikih, ki z aknami ali mozolji nimajo težav. Znanstveniki so se logično vprašali, kaj je vzrok temu? Treba je pojasniti, da imajo bakterije z enakim imenom lahko popolnoma različne naloge. Katere naloge opravlja posamezna bakterija iste vrste, določa sev, ne vrsta. Tako kot vsi družinski člani pripadajo isti človeški vrsti, so si med seboj zaradi sorodstva celo podobni ter se enako pišejo, lahko njihovo vlogo v družbi natančneje opredelimo, če izvemo njihova imena. Kar je ime pri družinskih članih, je sev pri bakterijah. Zato so znanstveniki v nadaljevanju svojih raziskav odkrili povezavo med pretirano izpostavljenostjo antibiotikom ter zmanjšanim razmerjem med različnimi sevi iste vrste bakterije, P. acnes. Posamezniki z zdravo kožo imajo namreč urejeno ravnovesje med sevi P. acnes, pri aknavosti pa pomanjkanje diverzitete med sevi aknavost povzroči. 

Lepota se res prične od znotraj!

Terranovini strokovnjaki svetujejo, da osebe z aknami in mozoljčki zagotovijo visok vnos polifenolov, na primer s Terranova Antioksidantnim kompleksom in seveda z ustrezno načrtovanim obrokom, ki naj vsebuje rastlinska živila v vseh barvah mavrice. S tem bodo prispevali k pomiritvi vnetnega odziva na koži. Oboje v kombinaciji s Terranova Lepotnim kompleksom, ki vsebuje vse pomembne spojine in mikronutriente za kožo, lase in nohte, povečuje prehranjenost kože, kar se bo poznalo tudi na izgledu. Poleg tega je treba poskrbeti za primerno črevesno mikrobioto, s katero lahko vplivajo na imunski sistem kože in njeno mikrobioto. V formulaciji Terranova Probiotičnega kompleksa s prebiotiki je kar 5 različnih sevov koristnih mlečnokislinskih bakterij, večkrat preizkušenih tudi v kliničnih raziskavah. A ne pozabite, brez spremembe  prehrane ne bo šlo. Če boste še naprej uživali predvsem prečiščena živila, narejena iz bele moke in z dodanim sladkorjem, industrijsko predelano meso in mesnine, namesto polnovrednih različic brez / z manj dodanega sladkorja, zelenjavo in sadje vseh barv, ki vsebujejo veliko mikrohranil, polifenolov in vlaknin, ter kakovostne beljakovine, boste na kožo brez aken in mozoljev še dolgo čakali. 


Nazaj na seznam

Kreditne kartice

Maestro Mastercard Visa

Brezplačna poštnina

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50 eur.

Nakupuj

Avemed d.o.o.

Ekskluzivni zastopnik blagovnih znamk Terranova, Wiley's Finest, P'URE Papaya Care, EcoZiz, Bioandina, Novexpert, Strath, Elete in Bio-Nature.

  Kajakaška cesta 40b, 1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  040 825 456
  info@avemed.si