Krepčilna kurja juhica

Kostne mesne juhe so dobre za prebavo in so že stoletja znane kot ljudsko zdravilo za prebavni sistem. Vsebujejo kolagen in veliko mineralov, kalcij in magnezij pa sta v taki obliki, da ju telo najlažje izkoristi. Tako zagotavljajo gradivo za rast in obnovo celic črevesne stene.
Kurjo juho uživamo zelo počasi; srebamo jo po požirkih, da je vnos blagodejnih sestavin postopen. Dobro nas ogreje, z njo pa v telo vnesemo tudi tekočino. Izsušena sluznica dihal je namreč bolj dovzetna za okužbe z virusi.
Vsaka izkušena gospodinja bi vam svetovala, naj kurja juha pri kuhanju zelo rahlo vre v napol pokritem loncu. Taka kurja juha bo aromatična in bistra. Med počasnim kuhanjem se v juho sprošča aminokislina cistein, ki je podobna zdravilu acetil-cistein. Tega zdravniki predpisujejo pacientom z vnetji dihalnih poti, saj redči sluz v pljučih in omogoča, da se lažje izloči. V piščančjem mesu se prav tako skriva cink, ki ublaži simptome vnetja dihal.
Recept za kurjo juho, ki nam ogreje telo in duha
Babica je uporabila domačega piščanca ter zelenjavo in dišavnice z vrta. Če bi pripravljali kurjo obaro, pa bi dodali še več zelenjave in uporabili tudi prežganje.
Sestavine:
- 3 l vode
- 1 kg piščančjega mesa s kostmi in kožo
- 2 žlici soli
- nekaj zrnc popra
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- peteršilj, zelena, šetraj
- 2 srednje velika korena
- 1 manjši por
- ščep žafranike
- rezanci ali druga zakuha
Postopek:
-
V večji lonec damo vodo, piščanca, sol, zelo na drobno nasekljano šalotko, poper in česen. Pokrijemo in počakamo, da počasi zavre.
-
Ko juha zavre, dodamo še korenje, por, šopek dišavnic in žafraniko. Kuhamo okoli uro in pol na majhnem ognju. Juha mora zelo nežno vreti in biti polovično pokrita.
-
Na koncu jo pokusimo in dosolimo po okusu. Dodamo ji lahko tudi domačo vegeto. Za piko na i vanjo zakuhamo rezance ali drugo zakuho, kar bo trajalo okoli 5 minut.
-
Postrežemo in se dobro okrepčamo! Dober tek.
-
Vmes na kolobarčke narežemo korenje in por. Peteršilj, zeleno in šetraj zavežemo v šopek s sukancem.
Nazaj na seznam