Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Glavatec - več kot samo goba.

Sušena goba glavatec (lat. cordyceps) velja za močno adaptogeno gobo, ki krepi, povečuje vzdržljivost in telesno zmogljivost, pospešuje regeneracijo po naporih, pomaga pri večanju energije in aktivaciji imunskega sistema. Ker izvlečki glavatca zvišajo fizično in psihično vzdržljivost, so uporabni za športnike in tudi za starejše ljudi. Zato ne preseneča, da o njem posegajo tudi vrhunski športniki.
Glavatec - več kot samo goba.

V zgodovini se je glavatec uporabljal za krepitev in vzdržljivost, zdravo energijsko presnovo metabolizma, podporo fizični aktivnosti in boljši prenos kisika v krvi. Njegovo uživanje je priporočljivo za vse, ki želijo izboljšati energijsko raven telesa – kot podpora pri športnih aktivnostih in tudi pri izgorelosti ali stresu.

Na tleh Daljnega vzhoda

V naravi glavatec raste le na omejenih in težko dostopnih geografskih območjih na planoti Tibet na Kitajskem in na okoliških pašnikih v Nepalu, Butanu in Indiji na nadmorski višini od 3500 do 5000 metrov. Zaradi težje dostopnosti in svoje redkosti na trgu dosega visoko ceno. Ne preseneča, da je bil nekoč rezerviran le za kitajske cesarje. Zaradi čezmernega nabiranja se njegovi viri v naravi žal krčijo. Velja za zelo redko in cenjeno drobno parazitsko gobo. Prav njena rast v neokrnjenih predelih sveta ji daje izrazito moč, saj absorbira vse snovi, ki so pomembne za njeno izjemno vlogo v človekovi prehrani. Gojenje glavatca je izredno težavno, vendar naravna nahajališča pogosto ne pokrijejo vseh potreb po njem, tako da raste tudi na zaprtih in nadzorovanih gojiščih, namenjenih za medicinske in farmacevtske namene.

Njegov skoraj stožčasti klobuk je širok od 0,5 do 2 cm, njegova barva pa variira od rdečkasto rjave, rjave in temno olivno rjave do črne. Steblo je dolgo med 1,5 do 8 cm, debelo pa med 0,2 do 1,5 cm. Včasih grozd glavatca vsebuje več stebel. To je sicer trdo, rumene, rumenooker ali rumenoolivne barve, v starosti pa včasih temnejše. Zaradi njegovega videza mu v anglosaškem svetu pravijo tudi bobnarska palica. 

Za vzdržljivost in moč

Že tisočletja glavatec kot krepčilo uporabljajo v kitajski medicini in tradicionalni medicini Daljnega vzhoda, kjer ga priporočajo za odpravljanje utrujenosti, povečevanje telesne vzdržljivosti, kot tonik za spolne organe za povečanje plodnosti, spolne moči in sle. Kot močan antioksidant, kar dokazujejo opravljene klinične raziskave (Horvat, 2014), krepi imunski sistem in povečuje vzdržljivost. Strokovnjaki ga priporočajo predvsem rekreativnim ali profesionalnim športnikom in drugim aktivnim osebam po daljših fizičnih obremenitvah ter osebam, ki si želijo aktivnejšega tempa pri vsakodnevnih opravilih, saj pomaga pri dvigu energije pri povečani utrujenosti.

Glavatec ima antistresni učinek, zato dviguje tudi voljo do življenja, rahlja tesnobo in napetost ter dviguje um. Uporablja se torej za odpravljanje utrujenosti, hitrejšo regeneracijo po naporih oziroma športnih aktivnostih in za povečanje spolne sle. Obnavlja organizem in preprečuje zakisanost telesa, njegovo uživanje pa koristno učinkuje tudi na zdravje srca in žilnega sistema ter dihal (Horvat, 2014).

Uporaba gobe iz rodu cordyceps v terapevtske namene temelji predvsem na dejstvu, da ključno vpliva tako na povečano izrabo kisika in povečano produkcijo molekul ATP kakor tudi na uravnavanje metabolizma sladkorja v krvi. Med njenimi sestavinami najdemo številne biološko aktivne spojine, kot so kordicepin (3'-deoksiadenozin), kordicepinska kislina (D-manitol), polisaharidi, npr. β-glukani, in steroli, denimo ergosterol, pa tudi ciklične peptide. Glavatec prav tako vsebuje veliko hranljivih snovi: vse esencialne aminokisline, vitamine E, K in v vodi topne vitamine B1, B2 in B12, veliko mono-, di- in oligosaharidov ter še nekatere kompleksne polisaharide. Znano je, da vsebuje poliamine, proteine, nukleotide in še druge nukleozide ter so bogat vir makro- in mikroelementov.

Izjemno široka uporaba glavatca v tradicionalni kitajski medicini je pritegnila pozornost tudi na Zahodu, kjer zadnja desetletja potekajo številne znanstvene raziskave, ki proučujejo biološke učinke te gobe. Čedalje več raziskav potrjuje, da ima široke možnosti uporabe v terapevtske namene.

Uporaba glavatca

Že tisočletja je znano, da imajo gobe zdravilno moč, saj proizvajajo bioaktivne metabolite, ki jih uporabljajo in proučujejo kot eno od možnosti zdravljenja različnih bolezni. Gobe so prostran in precej neizkoriščen vir novih farmakoloških učinkovin in farmacevtskih pripravkov.

Priporočeni vnos posušenega glavatca je 12 čajni žlički na dan. Smiselno ga je jemati vsaj mesec dni. Lahko ga zaužijemo kot prehranskdodatek v kapsulah ali pa vsebino kapsule vmešamo v vodo, čaj, tudi jogurt ali sveže pripravljen smuti. Glavatec je priporočljivo jemati med jedjo ali vsaj pol ure po jedi. Jemanje zvečer ni priporočljivo, saj deluje stimulativno. Farmacevti odsvetujejo tudi sočasno uživanje vitamina C; raje ga vzemite uro pred zaužitjem zdravilnih gob ali njihove mešanice ali uro po tem.

___________________________________________________________________________________________________

VIRI:

HORVAT, Nika, 2014, Biološki učinki preparata gobe Cordyceps militaris: magistrsko delo, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta.

Dictionary of the Fungi; Paul M. Kirk, Paul F. Cannon, David W. Minter and J. A. Stalpers; CABI, 2008

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X10001863

https://ultimate-mushroom.com/edible/520-cordyceps-capitata.html

https://www.healthline.com/nutrition/cordyceps-benefits


Nazaj na seznam

Kreditne kartice

Maestro Mastercard Visa

Brezplačna poštnina

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50 eur.

Nakupuj

Avemed d.o.o.

Ekskluzivni zastopnik blagovnih znamk Terranova, Wiley's Finest, P'URE Papaya Care, EcoZiz, Bioandina, Novexpert, Strath, Elete in Bio-Nature.

  Kajakaška cesta 40b, 1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  040 825 456
  info@avemed.si