Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Izberite železo, ki boža vaša prebavila.

Prehranska dopolnila z železom uporabljamo za zapolnitev zalog pri pomanjkanju železa, kjer se anemija še ni razvila. O anemiji zaradi pomanjkanja železa govorimo pri vrednostih hemoglobina (beljakovina v krvi, ki prenaša kisik) ≤ 130 g/L pri moških ali ≤ 120 g/L pri ženskah. Delna poraba zalog v jetrih, vranici, kostnem mozgu in nižji feritin (beljakovina, ki v telesu v glavnem služi za shranjevanje železa) imajo zavirajoč učinek na zmogljivost, tudi če anemija ni prisotna.
Izberite železo, ki boža vaša prebavila.

So vaše zaloge železa polne?

Predstavnice ženskega spola bi vam kaj hitro znale našteti vse simptome pomanjkanja železa, saj so se s takšnim stanjem same skoraj zagotovo soočile vsaj enkrat v življenju. Prenizke vrednosti tega pomembnega minerala naj bi tako pestilo približno med 20 % in 30 % žensk v rodnem obdobju, pri čemer je le 3 % do 5 % njih odkrito anemičnih. Še več - številke, ki opisujejo razširjenost pomanjkanja železa med nosečnicami in najstnicami v Evropi se dvigajo nad 40 %. Pomanjkanje pogosto pesti tudi lakto-ovo vegatarijance in vegane, saj jih ima glede na raziskave 27 % anemijo, še večji odstotek pa jih ima znižane koncentracije feritina, ki kaže na zaloge železa.

_____________________________________________________________________________________________________________

Ste vedeli?

Koncentracija feritina v plazmi je v dobri povezavi z zalogami železa, zato velja merjenje feritina za ustrezno oceno motenj v presnovi železa. Znižana koncentracija feritina pod 30 μg/L velja za najbolj občutljiv in specifični test ugotavljanja pomanjkanja železa. Klinični laboratoriji v Sloveniji imajo spodnjo mejo normalne koncentracije feritina nastavljeno na 10 μg/L, zaradi česar se mnogo oseb z znižanimi zalogami (med 10 in 30 μg/L) ne obravnava pravočasno.

____________________________________________________________________________________________________________

Ko ga je premalo …

Pomanjkanje lahko hitro opazimo prek različnih značilni in neznačilnih simptomov, kot so: zadihanost ob manjšem naporu, moteno delovanje imunskega sistema, utrujenost, motnje zbranosti, bledica kože in sluznic, vnetje sluznic, palpitacije srca in tahikardija, razpoke ustnih kotov, izpadanje las, konkavni nohti …

Na zgoraj omenjene simptome morajo biti še posebej pozorne mladostnice, ženske z močnimi menstrualnimi krvavitvami, športniki z energijsko in / ali hranilno revno prehrano, osebe z veganskim in vegetarijanskim načinom prehranjevanja, tekači na dolge proge (triatlonci, pri katerih pogosto prihaja do gastrointestinalnih krvavitev), športniki, ki trenirajo v vročih klimatskih pogojih.

Po katerih živilih in prehranskih dopolnilih poseči?

Ustrezne koncentracije železa so za naše delovanje in počutje izrednega pomena. Nekaj ga lahko dobimo s hrano, ob nezadostnem vnosu pa tudi s prehranskimi dopolnili. V človekovo prehrano lahko vstopa železo živalskega (oz. hemsko železo) in rastlinskega izvora (oz. nehemsko železo). Železo rastlinskega izvora je slabo biološko razpoložljivo (le 1% - 5%), poleg tega pa določene skupine živil vsebujejo tudi zaviralce absorbcije kot so fitati (žita, stročnice), polifenoli (kava), kalcij in fosfor v mlečni čokoladi, npr..

Rastlinski viri so predvsem stročnice, zelenjava, sadje in žita. V minimalnih količinah ga najdemo v mleku, mlečnih izdelkih ter jajcih. Najboljši prehranski vir železa predstavljajo jetrca (5 mg / 100 g) in ostala drobovina, sledijo školjke ostrige (5 mg / 100 g), nato rdeče goveje meso (2.5 mg / 100 g), postrv in skuša pa ga vsebujeta le 1.5 mg / 100 g. Najboljši veganski vir predstavlja soja, ki vsebuje 14 mg železa / 100 g , črna čokolada (70 % - 85 % železa) in fižol (8 mg / 100 g).

V primeru, da se odločimo za nakup prehranskega dopolnila z železom moramo paziti tudi na obliko v kateri se ta nahaja. S tem si lahko prihranimo mnogo nevšečnosti, ena precej pogosta je ravno zaprtje. A pravilna izbira oblike železovega preparata pri tem precej pripomore. Tako je dobro poseči po železu v obliki bisglicenata.

Niso vsa mikrohranila železovi prijatelji.

Ob jemanju več različnih prehranskih dopolnil, moramo biti pozorni na interakcije železa z drugimi mikrohranili:

  • Baker (pomanjkanje bakra povzroča pomanjkanje železa).
  • Cink (cink in nehemsko železo inhibirata absorpcijo drug drugega).
  • Vitamin A (znižan status vitamina A vodi v akumulacijo železa v jetrih in vranici).

____________________________________________________________________________________________________________

VIRI:

Hercberg S, Preziosi P, Galan P. Iron deficiency in Europe. Public Health Nutr. 2001;

Gallego-Narbón A, Zapatera B, Pilar Vaquero M. Physiological and dietary determinants of iron status in Spanish vegetarians. Nutrients. 2019;

Goodnough LT, Nemeth E, Ganz T. Detection, evaluation, and management of iron-restricted erythropoiesis. Blood. 2010.

Lopez A, Cacoub P, Macdougall IC, Peyrin-Biroulet L. Iron deficiency anaemia. In: The Lancet. 2016.

Gropper SS, Smith JL. Essential trace and ultratrace minerals. Advanced Nutrion in Human. 2013.


Nazaj na seznam

Kreditne kartice

Maestro Mastercard Visa

Brezplačna poštnina

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50 eur.

Nakupuj

Avemed d.o.o.

Ekskluzivni zastopnik blagovnih znamk Terranova, Wiley's Finest, P'URE Papaya Care, EcoZiz, Bioandina, Novexpert, Strath, Elete in Bio-Nature.

  Kajakaška cesta 40b, 1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  040 825 456
  info@avemed.si