Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vloga kvercetina in koprive pri alergiji na cvetni prah.

Spomladanska alergija na cvetni prah, njeni izzivi in naravna pomoč.

Ste tudi vi med tistimi, ki se zaradi pekočih oči, zamašenega nosu, srbenja in kihanja, raje zadržujte doma, namesto, da bi užili lepe sončne pomladne dni nekje v naravi? Alergija na cvetni prah je namreč ena izmed najpogostejših alergij sodobnega časa. Strokovnjaki pa so si enotni, da bo v prihodnosti skoraj vsak bolehal za katero izmed alergij.
Vloga kvercetina in koprive pri alergiji na cvetni prah.

Vprašanje se postavi kar samo od sebe - zakaj smo v sodobnem času postali tako občutljivi na različne alergije? Naš obstoj je bil zasnovan v sozvočju z naravo, vendar smo zaradi novodobnega načina življenja to ravnovesje porušili. Organizem smo preobremenili z vsem toksini, ki smo jih ustvarili, tako da jih naš imunski sistem ne more »obvladati«. Kako prepoznamo alergijo na cvetni prah ter kako si lahko pomagamo sami, je med drugim pojasnila mag. Arjana Maček Cafuta, dr. med., spec. interne med., pulmologinja in alergologinja iz specialistične ambulante za pljučne bolezni in alergije. V članku pa tudi razkrivamo, kakšno vlogo imata pri alergijah na cvetni prah kvercetin in kopriva.

Zakaj smo alergični na cvetni prah?

Alergija je pretirana reakcija organizma na neškodljive snovi. Nastane zaradi napake v delovanju imunskega sistema. Glavna naloga imunskega sistema je, da organizem brani pred zunanjimi škodljivci (bakterijami, virusi, paraziti, tujki), vendar včasih napačno reagira in ne loči več med škodljivim ter neškodljivim. Alergija se nikoli ne pojavi po prvi izpostavitvi alergenu, saj senzibilizacija (povečanje občutljivosti) potrebuje določen čas za razvoj. Reakcija nastane šele po kratkem latentnem obdobju (časovni interval med infekcijo in začetkom pojavljanja) ob ponovnem stiku. 

Mag. Maček Cafuta pojasni, da se vzrok za alergijski sezonski rinitis, astmo in konjunktivitis skriva v cvetnem prahu razpršenemu v zraku, saj onesnažen zrak povečuje alergijski potencial cvetnega prahu. Tega v večjih količinah sproščajo raznolike rastline. Cvetni prah lebdi v zraku, pri tem pa morajo biti zrna cvetnega prahu dovolj lahka in majhna, da jih veter raznaša na večje razdalje.

»Spomladanske« alergije se v celinskem delu Slovenije začnejo že v zimskem času. Topli januarji poskrbijo za cvetenje leske in jelše. Najvišje pomladne obremenitve sovpadajo s sproščanjem cvetnega prahu vetrocvetnih dreves v marcu, aprilu in maju. Pridružijo se jim še trave, njihova sezona se zaključi v mesecu avgustu ¹.

Kako prepoznamo alergijo na cvetni prah?

Spomladi se pri ljudeh okrepi kihanje, smrkanje, pojavljajo se tudi pogostejši glavoboli zaradi zamašenega nosu, poudari mag. Maček Cafuta. Tako zmotno mislimo, da imamo virozo ali prehlad. Če se ta vzorec ponavlja več sezon zapored, upravičeno lahko posumimo tudi na alergijo. Ob tem nas spremljajo še srbeče in pordele oči (konjunktivitis), srbeč nos, ravno tako nas lahko srbi sluhovod in mehko nebo. Vse to pa je posledica imunskega odziva na vdihani alergen.

Po njenih besedah je ena od pomembnih značilnosti celic imunskega sistema spomin, zato nas alergija, če jo imamo, praviloma spremlja vse življenje. In še doda:

»Stanje se poslabša ob pridruženih virusnih obolenjih. Prav tako je zaznati poslabšanje bolezni v smislu sinusitisa - vnetja obnosnih votlin, gnojnega konjunktivitisa in laringitisa. Zato je v nekaterih primerih potrebno naknadno zdravljenje z antibiotiki. Nagnjenost k alergijam se pojavlja v družinah, vendar dednost ni dokazana. Z leti se nekoliko umiri in občasno v zrelih letih tudi povsem izgine.« 

Kako ukrepati?

Preventiva-izogibanje alergenom. V celoti se jim sicer ne bomo mogli izogniti, lahko pa zmanjšamo izpostavljenost in omilimo simptome.

  • Stanovanje zračimo takrat, ko je koncentracija alergenov v zraku najnižja. To je zjutraj med 6.00 in 8.00 h v mestu in na podeželju proti večeru, med 19.00 in 24.00 h.
  • V naravo ne hodimo v sončnem, suhem ali vetrovnem vremenu.
  • Med zadrževanjem v naravi zaščitimo oči pred cvetnim prahom s sončnimi očali.
  • Perilo sušimo v notranjih prostorih.
  • Pogosteje si peremo lase.
  • Poskrbimo za zdravo, uravnoteženo prehrano in zadostno hidracijo, bogato s protivnetnim sestavinami, da okrepimo imunski sistem. Na jedilniku naj bodo jedi obogatene z ingverjem in kurkumo, ter živila bogata z vitaminom C in omega 3 maščobnimi kislinami.

Popolnoma se alergenom žal ne moremo izogniti, zato potrebujemo v tem času tudi zdravila za omilitev simptomov predpisane s strani zdravnika. Najpogosteje uporabljena zdravila za lajšanje simptomov alergij so antihistaminiki v obliki tablet, nosnih pršil ali kapljic. V pomoč so nam lahko tud irazlična nosna pršila z aktivnimi snovmi (npr. dekongestivi) in fiziološka raztopina za spiranje alergena iz nosne sluznice in redčenje sluzi.

Vloga kvercetina in koprive pri alergijah na cvetni prah

Zeleni čaj, ohrovt in borovnice vsebujejo večje količine kvercetina. Kaj je kvercetin? Kvercetin uvrščamo med flavonoide oziroma flavonole. Veljajo za zelo močne antioksidante, obenem pa so to tudi rastlinski pigmenti. Antioksidanti imajo pomembno vlogo pri zaščiti našega zdravja. Bojujejo se proti nevarnim prostim radikalom, ki lahko povzročijo kronična vnetja v telesu in pospešijo proces staranja. Zmanjšajo nevarnost za pojav raka, nastanek srčno-žilnih obolenj in podobno. Poleg tega kvercetin deluje tudi protimikrobno.

Kako pa nam kvercetin lahko pomaga pri alergiji na cvetni prah? Ko imunski sistem določeno snov zazna kot tujek, se sprosti histamin (biološka snov, ki se nahaja v mnogih rastlinskih in živalskih tkivih). To pa je glavni krivec za simptome, ki jih povezujemo z alergijo. Pri nekaterih ljudeh imunski sistem namreč cvetni prah razume kot tujek. Kvercetin lahko pomaga pri zmanjševanju količine sproščenega histamina, zato boste imeli pri alergiji na cvetni prah manj težav s kihanjem, kašljanjem, solzenjem oči in podobno. Učinek kvercetina je torej podoben tistemu, ki ga imajo antihistaminiki – torej zdravila, ki se običajno predpisujejo pri alergijah. Vnos kvercetina v telo načeloma lahko zagotovimo z večjo količino živil bogatih z kvercetinom, pomagamo pa si lahko tudi s prehranskimi dopolnili.

Poleg kvarcetina zelo uspešno lajša simptome alergije na cvetni prah tudi kopriva. Odlikujejo jo najboljše lastnosti naravnega antihistaminika. Najpomembnejše zdravilne učinkovine koprive so lektini, polisaharidi, lignani ter steroli. Pripravki iz kopriv delujejo protivnetno, antioksidativno in diuretično ter imajo tudi blag antihipertenziven in antidiabetičen učinek. Najbolje raziskana je njena uporaba ravno pri zdravljenju alergijskega rinitisa (alergije na cvetni prah), prav tako je uspešna pri spopadanju s plešavostjo, benigni hiperplaziji prostate (BHP), obrabnih in revmatoloških obolenjih sklepov ter ledvičnih kamnihᶟ. 


Spisano izpod peresa Suzane Križ, ki je specializirana za pisanje strokovnih vsebin iz področja zdravstva in medicine. Je članica uredništva dveh strokovnih revij - Revija za moje zdravje in Nova medicina. Na svoji spletni strani pa tudi pojasnjuje zapletena medicinska vprašanja.

Viri:

  1. Podnebje, okolje in energija, NIJZ, https://nijz.si/publikacije/podnebje-okolje-in-alergije/
  2. Alergija na cvetni prah ambrozije, https://www.aafa.org/ragweed-pollen/
  3. Alfred Vogel. 2012. Ljudski zdravnik. Švica: Založnik Verlag A. Vogel, Teufen

Nazaj na seznam

Kreditne kartice

Maestro Mastercard Visa

Brezplačna poštnina

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50 eur.

Nakupuj

Avemed d.o.o.

Ekskluzivni zastopnik blagovnih znamk Terranova, Wiley's Finest, P'URE Papaya Care, EcoZiz, Bioandina, Novexpert, Strath, Elete in Bio-Nature.

  Kajakaška cesta 40b, 1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  040 825 456
  info@avemed.si