Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Terranovina novost: VOLLAGEN®

Uveljavljena kura med leponimi blogerkami in športnimi navdušenci je redno dopolnjevanje s hidroliziranim živalskim kolagenom. Ob zagotavljanju kofaktorjev (t.j. vitamini, encimi, kovinski ioni …) lahko to aktivira proces obnove kolagenskih vlaken. Po drugi strani se ob uživanju živalskega kolagena poraja kar nekaj dilem glede vzreje živali, možnosti kontaminacije kolagena s težkimi kovinami, hrati pa ne smemo pozabiti na etične oziroma okoljske dileme. Terranova je zato poskrbela za inovacijo na trgu - VOLLAGEN®.
Terranovina novost: VOLLAGEN®

Začnimo od začetka – s kolagenom.

Kolagen je osrednja beljakovina v človeškem telesu, ki obsega kar 1/3 vseh beljakovin v telesu in predstavlja ¾ suhe teže kože. Gre za precej zapleteno molekulo, ki jo sestavlja 18 aminokislin. Ni pa to enoznačna beljakovina, saj imamo v telesu več različnih vrst kolagena (najbolj zastopani so tip I, II in III).

Kljub temu, da jo telo proizvaja samo, njegova sinteza z leti upočasnjuje in upada. Počasna sinteza kolagena se pozna na kakovosti las in nohtov, koža izgublja elastičnost, pojavijo se gube, pri vrhunskih športnikih pa se začnejo že okoli 25 leta pojavljati prve težave z vezmi in sklepi. Nekaj let kasneje zaradi pomanjkanja kolagenskih vlaken takšne težave doletijo tudi športno neaktivno populacijo.

Kolagenski dodatki.

Rešitev upočasnjene sinteze kolagena je lepotna industrija odkrila v dopolnjevanju s hidroliziranim živalskim kolagenom. Dilema, ki se tu dviguje je morebitno problematično okolje vzreje goveda iz katerega so izdelali hidroliziran kolagen, saj vsak živalski organizem kontaminirane snovi iz okolja akumulira v tkivih, zato previdnost ni odveč. Pri ribjem kolagenu pa je seveda pereče vprašanje nivoja kontaminacije s težkimi kovinami in PCB-ji v ribolovnem okolju oz. ribogiojnici. Hkrati osebe, ki iz etičnih razlogov kolagena ne morejo uživati, doslej niso imele v popolnosti ustrezne veganske alternative kolagenu, saj nadomestki kolagena običajno ne vsebujejo vseh 18 aminokislin, iz katerih nastaja kolagen v človeškem telesu.


Kaj je torej Vollagen®? 

Vollagen® kompleks je inovacija na trgu. Sestavljen je iz vseh aminiokislin, ki tvorijo človeški kolagen, pri čemer posnema tudi njegovo razmerje med posameznimi aminokislinami.

Prednosti, ki jih zagotavlja Vollagen®:

  • Aminokisline so pridobljene zgolj iz rastlinskih virov. Zato je primeren za vse, tudi za vegane, vegetarijance in osebe, alergične na beljakovine posamezne vrste živali.
  • Razmerje aminokislin, ki se zelo dobro razpršijo v vodi, je identično kot v človeškem kolagenu.
  • Sestavljen je iz vseh 18. aminokislin, ki se nahajajo v človeškem kolagenu.
  • Izolirane aminokisline se enostavno vsrkavajo v telo

V nasprotju z živalskim kolagenom, je Vollagen® izdelan zgolj iz rastlinskega vira. Z mlečnokislinskim vrenjem (fermentacijo) in mikrokapsulacijo ga v večih korakih pridobivajo iz gensko nespremenjenega koruznega škroba. Fermentacija omogoči pridobivanje natančne kombinacije aminokislin, mikrokapsulacija pa ustvari prah, disperzibilen (tak, ki se z lakoto razprši) v hladni vodi. Tovrsten postopek se zato močno razlikuje od ostalih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo zgolj slabotopne posamezne aminokisline, gradnike kolagena.

Ko v ospredje stopi Terranovin Magnifood.

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo kombinacijo aminokislin, vitaminov, mineralov ter antioksidantov, klinično dokazano pozitivno delujejo na navlaženost in elastičnost kože.

Pri nastajanju kolagena je kot kofaktor potreben tudi vitamin C. Pri Terranovi so se odločili vitamin C zagotoviti s šipkom, aronijo in borovnicami. Omenjeni plodovi so obenem izjemen vir polifenolov. Dokazano je namreč, da polifenoli povečujejo ekstracelularno kopičenje elastina (beljakovina podobna kolagenu) in kolagena, ki sta ključna za vzdrževanje napete kože.

Določene raziskave dokazujejo tudi, da antioksidanti poudarijo rast celic, ki v koži izdelujejo kolagen, elastin in hialuronsko kislino, zato se je koristno z njimi izdatno podpreti. Poleg že omenjenih plodov z visoko koncentracijo različnih antioksidativnih vitaminov, mineralov ter polifenolov, je v prehranskem dopolnilu tudi matcha čaj najvišje kakovosti. Ta vsebuje skoraj 3x večjo raven antioksidativnih flavonoidov kot ostali zeleni čaji. Eden izmed njih je glede na študije celo 25 x do 100 x krat močnejši od vitaminov C in E (epigalokatehin-3-galat oz. EGCG).

Izdelek Vollagen® kompleks si lahko ogledate TUKAJ.

Izvori:

  • Chowdhury, A., Nosoudi, N., Karamched, S., Parasaram, V., & Vyavahare, N. (2021). Polyphenol treatments increase elastin and collagen deposition by human dermal fibroblasts; Implications to improve skin health. Journal of dermatological science, 102(2), 94–100. https://doi.org/10.1016/j.jdermsci.2021.03.002
  • Edgar S, Hopley B, Genovese L, Sibilla S, Laight D, Shute J. Effects of collagen-derived bioactive peptides and natural antioxidant compounds on proliferation and matrix protein synthesis by cultured normal human dermal fibroblasts. Sci Rep. 2018 Jul 11;8(1):10474. doi: 10.1038/s41598-018-28492-w. PMID: 29992983; PMCID: PMC6041269.
  • Eastoe J.E. The amino acid composition of mammalian collagen and gelatin. Biochem J. 1955 Dec;61(4):589-600. doi: 10.1042/bj0610589. PMID: 13276342; PMCID: PMC1215839.
  • Izvor: Eastoe J.E. The amino acid composition of mammalian collagen and gelatin. Biochem J. 1955 Dec;61(4):589-600. doi: 10.1042/bj0610589. PMID: 13276342; PMCID: PMC1215839.

Nazaj na seznam

Kreditne kartice

Maestro Mastercard Visa

Brezplačna poštnina

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50 eur.

Nakupuj

Avemed d.o.o.

Ekskluzivni zastopnik blagovnih znamk Terranova, Wiley's Finest, P'URE Papaya Care, EcoZiz, Bioandina, Novexpert, Strath, Elete in Bio-Nature.

  Kajakaška cesta 40b, 1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  040 825 456
  info@avemed.si