Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Se zahodni svet sooča s skrito lakoto?

Neustrezna prehrana predstavlja pomembno tveganje za razvoj nenalezljivih kroničnih bolezni (srčno-žilne bolezni, rak, diabetes). Ugledna medicinska revija The Lancet je leta 2019 objavila zaskrbljujoče podatke, zaradi katerih bi morale države po vsem svetu ukrepati in spremeniti svoja javnozdravstvena prehranska priporočila. Omenjena študija je v obzir vzela podatke iz 195 držav in razkrila, da smo leta 2017 kar 11 milijonov smrti pripisali nezdravi prehrani. [1] S kajenjem, za katerega vemo, da je izjemno škodljivo, je povezanih 8 milijonov smrti letno, z visokim pritiskom pa 10,4 milijonov smrti letno. [2] To pomeni, da je nezdrava prehrana največji dejavnik tveganja za prezgodnjo smrt ali kronično bolezen.
Se zahodni svet sooča s skrito lakoto?

Najpogostejši vzroki za napačno prehrano se skrivajo v previsokem vnosu soli, sladkorja in živil z dodanim sladkorjem, trans maščob ter predpripravljenih hitrih obrokov in procesiranih živil, ki imajo neustrezno razmerje sestavin ali pa ne vsebujejo mikrohranil. Mednje sodijo predelano meso, rafinirane žitarice ter izdelki iz njih (bel kruh, testenine iz bele moke, bel riž, pekovski izdelki). Problem niso zgolj posamezna živila, problematične so tudi kombinacije živil, iz katerih sestavljamo svoje obroke. Ena takšnih je na primer kombinacija riža in rdečega mesa ter solate. Takšen obrok ne vsebuje dovolj vlaknin. Vlaknine omogočijo ustrezno prebavo mesa v debelem črevesju in preprečijo neustrezno mikrobno fermentacijo, v kateri nastajajo škodljivi metabolni presnovki. Ti povečujejo vnetni odziv in preveliko permeabilnost črevesja (t.i. leaky gut), v raziskavah pa jih povezujejo celo z rakom debelega črevesja. [3] Odrasel človek bi moral pojesti vsaj 30 g prehranskih vlaknin dnevno, a jih na žalost ne. Več kot 6 g vlaknin na 100 g vsebujejo stročnice, polnozrnate žitarice in izdelki iz njih, jabolka, oreščki. Kdaj ste jih nazadnje jedli in ali ste jih pojedli dovolj?


Skrita lakota

Na žalost marsikdo napačno predpostavlja, da v razvitih ekonomijah ljudje ne trpijo za kroničnim pomanjkanjem vitaminov ali mineralov, saj večina ljudi ni lačnih ali presuhih. A zaradi nezdrave prehrane se zahodni svet sooča s skrito lakoto. [4] Skrita lakota je pojav, s katerim označujemo pomanjkanje mikrohranil (različnih vitaminov in mineralov), ki nastane zaradi nekakovostne prehrane brez pomanjkanja kaloričnega vnosa. Paradoks je, da je med osebami, ki trpijo za skrito lakoto, največ predebelih v srednjih letih, ogrožene skupine pa so tudi izbirčni in neješči otroci, starostniki brez urejenega zobovja, osebe vseh starosti z zelo enolično prehrano ali s posebnimi prehranskimi izbirami (npr. presnojedci, vegani, frutarijanci).

Izjemna izbira mastnih, sladkih in na sploh energijsko prebogatih živil je na vsakem koraku. Danes lahko celo starejši otrok brez večjih težav enostavno poskrbi za primeren energijski vnos. To pomeni, da poje dovolj kalorij za vzdrževanje življenja. Vse kaže, da to postaja rak rana tudi pri nas.

V Sloveniji je bilo v letu 2019 pretežkih 49 % žensk in kar 66 % odraslih moških – vsi ti bržkone pojedo preveč kalorij, premalo pa jih porabijo. [5] V kolikšni meri se soočamo s skrito lakoto, ne vemo, raziskav ni. Zdravniki rutinizirano ne preverjajo koncentracij vitaminov D, A, E, K ali vseh vitaminov iz skupine B v telesih svojih pacientov. Tudi koncentracijo mineralov zdravniki analizirajo le omejeno – največkrat se na laboratorijskem izvidu znajdejo izjemno pomembni kalij, kalcij in železo. Veste morda, kakšne so vaše koncentracije cinka, selena ali mangana?

Kdor ni v svoji optimalni formi, ima previsoko telesno maso, je pogosto utrujen, razdražljiv, nerazpoložen, ima težave s koncentracijo, se mora soočati z različnimi infekcijami, je bledoličen, ima lase in nohte slabe kakovosti, se mu rane počasi celijo, skratka se ne počuti več doma v lastni koži, bi moral razmisliti o spremembi prehrane in se posvetovati s strokovnjakom. Ta lahko na podlagi prehranskega dnevnika ugotovi, česa v prehrani primanjkuje in spodbudi k ustreznejši, raznovrstni prehrani. Druga možnost je, da zavije v enega izmed zasebnih laboratorijev in si samoplačniško izmeri koncentracije posameznih vitaminov in mineralov. Kasneje lahko z ustreznimi živili in prehranskimi dopolnili odpravi vrzeli pomanjkanja. Obstaja tudi tretja možnost. Če trenutno nimate energije za spremembo prehranskih navad, lahko svojo pomanjkljivo prehrano redno dopolnjujete z različnimi multivitaminskimi pripravki. Ti običajno vsebujejo celoten spekter vitaminov in mineralov. Z multivitaminskimi pripravki ne boste ustvarili presežkov, boste pa zmanjšali svoje težave s preskrbo z mikrohranili, nastalo zaradi neustreznega prehranjevanja.

Vsekakor pa se je treba zavedati, da se potrebe po mikrohranilih med ženskami, moškimi in otroki razlikujejo. Ženske v rodni dobi z menstruacijo izgubljajo preveč krvi, zato jim pomanjkanje železa ni tuje in je dopolnjevanje z njim izjemno zaželeno. Blagovna znamka Terranova ima med svojimi multivitaminskimi formulacijami Multivitamine za ženske, v katerih je več železa, vitamina D3, magnezija in kalcija in vitamina K2. Koristno je, da so vitamine in minerale opremili tudi s 16 različnimi rastlinami. Sinergijska kombincija od znotraj navzven poboža in okrepi čudovita bitja z Venere, ki še vedno podpirajo 3 vogale. Mnogi proizvajalci prehranski dopolnil se na razlike med spoloma enostavno požvižgajo.

A pri Terranovi prav temu posvečajo posebno pozornost. Njihovi Multivitamini za moške ne vsebujejo železa, saj moški običajno ne trpijo za anemijami, pogosto se srečujejo celo s presežkom železa. Železo je močan oksidant, zato ga z multivitaminskimi dopolnili ni treba še dodatno vnašati. Zaradi presnovnih hormonskih procesov in ker so moški na splošno višji in težji, imajo tudi večje potrebe po cinku. Cink se nahaja v školjkah, drobovini, oreščkih, bučnih semenih. Vemo, da se to na jedilniku sodobnih Davidov znajde redko! Zato je treba biti pozoren na dovoljšen vnos cinka. Pri Terranovi so v Multivitaminski kompleks za moške dodali več cinka, magnezija, vitamina E, likopena in še cel arzenal različnih rastlin, ki se v etnomedicinskih sistemih uporabljajo pri podpori moških fizioloških potreb.

Previdni moramo biti tudi pri najmlajših. Rast in razvoj sta pomembna procesa, ki potrebujeta vsega dovolj – energije in mikrohranil, a ničesar preveč. Hkrati pa odvisnost od sladkih živil ni koristna. Zdrave navade se oblikujejo že v otroštvu. A prehrana otrok, njihove izbire, razvijajoči se okusi in trma, so tema zase. Dejstvo je, da so otroci tudi izbirčni ali neješči. Starši moledujejo, se jezijo, berejo priročnike, milo prosijo ali grozijo. Včasih je vse zaman. Za preprečevanje pomanjkanja je včasih treba poseči po prehranskih dopolnilih, namenjenih otrokom. Boljša izbira kot različni gumijasti bonboni z vitamini ali sladki multivitaminski sirupi so gotovo kapsule, ki ne vsebujejo sladkorja in sladil. Nekateri otroci z vedenjskimi težavami, motnjo koncentracije ali nevrobiološkimi motnjami ne odreagirajo negativno le na sladkor, ampak tudi na umetna barvila, arome, konzervanse, drsila in druge dodatke. Prehranska dopolnila v kapsulah ali prahu lahko odprete in vmešate v pijačo oz. otroku skrijete v hladno jed ali pijačo (na primer v jogurt, čežano, kompot, čaj). Običajno tovrstna prehranska dopolnila vsebujejo bistveno manj aditivov kot različice v tabletah, žvečilnih gumijih, sirupih, gumijastih bonbonih, sladkih sprejih. Terranovini Multivitamini za otroke poleg celotne palete vitaminov in mineralov tudi v otroški različici ostajajo zvesti sami sebi. Za to blagovno znamko je značilno dodajanje različnih rastlin ali alg, ki so vir mineralov in vitaminov. Vemo namreč, da je treba prehranska dopolnila uživati ob jedi, saj živila, ki vsebujejo določen mineral ali vitamin, spodbudijo k boljši absorpciji vitamina in minerala, zaužitega z dopolnilom. A kaj, če takšno živilo na vašem ali otrokovem krožniku manjka? Terranova se izogne tej težavi tako, da multivitaminom dodaja od 8 do 16 različnih rastlin in alg. Kombinacija rastlin in alg v svoji strukturi vsebuje vse vitamine in minerale ter pomembne biološke snovi. Skupaj z vitamini in minerali, ki so dodani v preparat , ustvarja sinergijo, ta pa pomaga k boljši absorpciji.

A dopolnila ne bodo rešila vseh težav. Splača se investirati vase in se naučiti novih veščin. Vsak dan pojejmo vsaj pet različnih vrst zelenjave in eno vrsto lokalno pridelanega sezonskega sadja. Bodimo pozorni in uporabljajmo le osnovne sestavine: največ zelenjave, nekaj stročnic in polnovrednih žit ali izdelkov iz njih. Dodajmo jim jogurt, kakovosten sir, ribe, meso, tofu, tempeh, jajca. Privzdignimo svoje recepte z zelišči in začimbami, semenkami in oreščki. Omejimo sladkarije in sladka živila. Naj bo sadje naš posladek in le izjemoma dodajmo tudi kakšno domače pecivo. Bodimo drzni – pojejmo kaj novega, drugačnega. Morda vsa drobovina le ni napačna? Kaj pa tempeh – verjemite, lahko je zelo okusen. Naučimo se kuhati različne jedi, na ta način bomo jedli še bolj raznovrstno. Spremeniti je treba tudi pogled: priprava obrokov ni odvečno opravilo. Kuhanje je lahko potovanje v eksotične dežele, povezovanje med zakoncema ali družino, čas, ko smo lahko kreativni. Jejmo počasi, hrano prežvečimo in bodimo hvaležni za obilje, ki nam ga nudi narava.


Viri in literatura:

[1] GBD 2017 Diet Collaborators (2019). Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet (London, England), 393(10184), 1958–1972. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)30041-8

[2] https://vizhub.healthdata.org/gbd-compare/#

[3] Diether NE, Willing BP. Microbial Fermentation of Dietary Protein: An Important Factor in Diet⁻Microbe⁻Host Interaction. Microorganisms. 2019;7(1):19. Published 2019 Jan 13. doi:10.3390/microorganisms7010019

[4] Lowe N. M. (2021). The global challenge of hidden hunger: perspectives from the field. The Proceedings of the Nutrition Society, 80(3), 283–289. https://doi.org/10.1017/S0029665121000902

[5] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Proportion_of_pre-obese_women_and_men,_2019_(%25).pngNazaj na seznam

Kreditne kartice

Maestro Mastercard Visa

Brezplačna poštnina

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50 eur.

Nakupuj

Avemed d.o.o.

Ekskluzivni zastopnik blagovnih znamk Terranova, Wiley's Finest, P'URE Papaya Care, EcoZiz, Bioandina, Novexpert, Strath, Elete in Bio-Nature.

  Kajakaška cesta 40b, 1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  040 825 456
  info@avemed.si