Zaradi svoje intenzivne rumene barve je kurkuma barvilo za najrazličnejše stvari, tudi hrano.
Njena izrazita barva je prepoznavna v nekaterih začimbnih mešanicah, predvsem v kariju. Kurkuma doda naši hrani značilno rumeno barvo, okus in vonj. Dodana jedem je zmerno pikantna, grenka ter pekoča. Njen močni okus se s kuhanjem le še krepi.
Kurkuma ima na telo tudi številne blagodejne učinke, zato za jesensko-zimski čas toplo svetujemo pripravo karija, ki ga obogatimo s kurkumo.
O kurkumi
V prehranski industriji kurkumo pogosto uporabljajo kot barvilo. Prepoznamo jo pod oznako E100.
Priporočljivo je, da kurkume ne kuhamo, ampak jo jedem dodamo tik pred zaužitjem, saj tako ohranimo največ njenih hranilnih in zdravilnih učinkovin.
Intenzivna kurkumina rumena barva se težko spere z rok in lesenega gospodinjskega pribora. Zato za mešanje raje ne uporabljamo lesenih žlic.
Recept
Količina: za 6 oseb
Težavnost: zelo preprosto
Za izvedbo potrebujemo: 20 min priprave, 15 min kuhanja