Kari iz arašidov s kurkumo

Njena izrazita barva je prepoznavna v nekaterih začimbnih mešanicah, predvsem v kariju. Kurkuma doda naši hrani značilno rumeno barvo, okus in vonj. Dodana jedem je zmerno pikantna, grenka ter pekoča. Njen močni okus se s kuhanjem le še krepi.
Kurkuma ima na telo tudi številne blagodejne učinke, zato za jesensko-zimski čas toplo svetujemo pripravo karija, ki ga obogatimo s kurkumo.
O kurkumi
- V prehranski industriji kurkumo pogosto uporabljajo kot barvilo. Prepoznamo jo pod oznako E100.
- Priporočljivo je, da kurkume ne kuhamo, ampak jo jedem dodamo tik pred zaužitjem, saj tako ohranimo največ njenih hranilnih in zdravilnih učinkovin.
- Intenzivna kurkumina rumena barva se težko spere z rok in lesenega gospodinjskega pribora. Zato za mešanje raje ne uporabljamo lesenih žlic.
Recept
Količina: za 6 oseb
Težavnost: zelo preprosto
Za izvedbo potrebujemo: 20 min priprave, 15 min kuhanja
Sestavine
Za pasto:
- 200 g arašidov (praženih, nesoljenih)
- 40 g ingverjeve korenine; olupljene in nasekljane
- 1 čebula; olupljena in narezana na koščke
- 6 strokov česna; olupljenih
- 1 ½ žličke soli
- 1 žlička kurkume
- čili (po okusu in želji)
Za kari:
- 3 žlice olja
- 3 rdeče paprike; narezane na kocke
- 3 korenčki; olupljeni in narezani na palčke
- 1 brokoli; narezan na srednje velike koščke
- 8 dl rastlinskega mleka (najbolje se prilega kokosovo)
Za dodatke:
- limonov sok, sojina omaka, črna kumina.
Postopek
V manjšem multipraktiku zblendamo arašide, da skoraj že nastane maslo. Dodamo preostale sestavine za pasto in blendamo, dokler ta res ne nastane.
V loncu ali voku segrejemo olje in dodamo pasto. Mešamo in pražimo približno minuto, da zadiši. Dodamo še vso zelenjavo, premešamo in začnemo počasi zalivati z rastlinskim mlekom. Vmes mešamo.
Kari kuhamo 10–15 minut pri srednje močni temperaturi in od časa do časa premešamo.
Ko postrežemo, si lahko vsak po svojem okusu doda sok sveže stisnjene limone, sojino omako in črno kumino.
Priloge h kariju
Kari se najbolj poda k rižu, zato je moja izbira priloge basmati riž z oranžno lečo. Lepo pa bi se zraven prilegel tudi indijski kruh naan.
Brezplačno prenesite Terranova Novice
V tokratni izvedbi Terranova novic govorimo o zdravju našega črevesja.
Avtorica: Klara Avsenik
Nazaj na seznam