Basket 0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Kako učinkovito zaščititi oči pred UV sevanjem in modro svetlobo?

Modra svetloba negativno vpliva na zdravje oči

Kako učinkovito zaščititi oči pred UV sevanjem in modro svetlobo? Ali imate ob koncu dneva zamegljen vid, glavobol ter izsušene in pordele oči? Današnji način življenja namreč skorajda ne omogoča več »luksuza« ̶ vsaj en dan brez uporabe zaslonov in ne samo to, neizogibno je tudi izpostavljanje nevarnim UV žarkom. Vemo pa, da sta tako modra svetloba kot UV sevanje glavna krivca za zgoraj navedene simptome. Vprašanje se tako postavlja samo od sebe, kako učinkovito zaščititi oči pred modro svetlobo in UV sevanjem. Zato smo v članku raziskali, v katerem delu dneva je vpliv UV žarkov na oči najbolj škodljiv, kakšna očala so najbolj primerna za njihovo zaščito, zakaj modra svetloba povzroča sindrom računalniškega vida in kako uspešna sta izdelka TN sinergija za oči kompleks in WF Bold Vision pri zaščiti oči.
Kako učinkovito zaščititi oči pred UV sevanjem in modro svetlobo?

Kako učinkovito zaščititi oči pred UV sevanjem in modro svetlobo?

Ali imate ob koncu dneva zamegljen vid, glavobol ter izsušene in pordele oči? Današnji način življenja namreč skorajda ne omogoča več »luksuza« ̶ vsaj en dan brez uporabe zaslonov in ne samo to, neizogibno je tudi izpostavljanje nevarnim UV žarkom. Vemo pa, da sta tako modra svetloba kot UV sevanje glavna krivca za zgoraj navedene simptome.

Vprašanje se tako postavlja samo od sebe, kako učinkovito zaščititi oči pred modro svetlobo in UV sevanjem. Zato smo v članku raziskali, v katerem delu dneva je vpliv UV žarkov na oči najbolj škodljiv, kakšna očala so najbolj primerna za njihovo zaščito, zakaj modra svetloba povzroča sindrom računalniškega vida in kako uspešna sta izdelka TN sinergija za oči kompleks in WF Bold Vision pri zaščiti oči.Oči so okno našega organizma

Človeško oko je čutilo omogoča zaznavanje elektromagnetnega valovanja (svetlobe) v območju valovnih dolžin od 390 nm (vijolična barva) do 750 nm (rdeča barva). Očesno zrklo se nahaja v očesni votlini, obdani s kostmi lobanje, maščobnim tkivom in mišičjem, s tem pa je dobro zavarovano pred poškodbami.

Kako deluje oko? Od predmeta potujejo svetlobni žarki skozi prozorno roženico, zenico, lečo in steklovino vse do mrežnice. Ko gredo svetlobni žarki skozi te očesne dele, se lomijo, tako da na mrežnici, nekakšnem zaslonu, polnem vidnih čutnic fotoreceptorjev, nastane slika ta je pomanjšana, obrnjena ter realna. Od tam izbrane informacije po vidnem živcu potujejo do možganov, ti pa nam ustvarijo sliko okolice. Vidni center v možganih je namreč odgovoren za pretvorbo električnih impulzov v vidne podobe. Mrežnica, ki se je razvila iz možganov, je zgrajena iz desetih plasti, funkcionalno najpomembnejši pa je pigmentni sloj ̶ vsebuje receptorje, celice za svetlobo in barvo. Poznamo dve vrsti fotoreceptorjev približno sedem milijonov je celic s čepki, odgovorne so za gledanje podnevi in zaznavanje barv. Paličice, teh je 120 milijonov, pa so zelo občutljive za svetlobo in omogočajo gledanje pri šibki osvetljenosti ¹.


UV sevanje je za oči najbolj škodljivo zgodaj zjutraj in pozno popoldan

Ultravijolično (UV) sevanje, naravno (sonce) in umetno (umetni viri UV sevanja) lahko poškoduje oči. Zaradi svoje funkcije in zgradbe je namreč oko zelo občutljivo na svetlobno poškodbo ².

Glavni vir UV sevanja (100-400 nm) je sončna svetloba. Zemeljska atmosfera absorbira krajše valovne dolžine sončne svetlobe oziroma UV sevanja, UV-C žarki (280-100 nm) se tako v celoti absorbirajo v ozonski plasti atmosfere. UV sevanje, ki doseže Zemljino površino, je sestavljeno iz približno 95% UV-A žarkov (400-315 nm) in 5% UV-B žarkov (315-280 nm). Direktna sončna svetloba le delno prispeva k celotni izpostavljenosti človeka UV sevanju. V običajnih razmerah je več kot 50% UV sevanja, ki mu je izpostavljeno oko posledica razpršenega in od oblakov ali meglic odbitega sevanja ter sevanja, ki se odbija od tal. Od tal odbito sevanje je odvisno od površine: travnata površina odbije 2-4%, sneg pa kar 94% UV sevanja ².

UV indeks, ki velja kot merilo za velikost učinka UV sevanja na kožo, je za oko neuporaben oziroma zavajajoč. Doza UV sevanja na kožo je namreč bistveno manjša kot doza, ki jo v enakih pogojih prejme oko, saj je oko bolj izpostavljeno od tal odbitemu UV sevanju, dodaten neugodni dejavnik pa je tudi zbiralni učinek ukrivljene površine roženice. Za UV indeks na splošno velja, da je najvišji sredi dneva, vendar pa je UV sevanje za oči lahko bolj škodljivo zgodaj zjutraj ali pozno popoldan, torej v času, ko naj bi bila potencialna škoda UV sevanja za kožo manjša. Odmerek UV sevanja, ki jo prejmejo oči, je namreč zelo odvisna od višinskega kota Sonca. Delno zaščito očesa pred UV sevanjem predstavljajo anatomija obraza (zgornji rob očnice in nos delujeta kot zaščitna pregrada) in naravni zaščitni mehanizmi, kot so oženje zenic in pripiranje oči. Velikost zenice vpliva na izpostavljenost leče in mrežnice. Zaradi nezaščitenosti očesa s temporalne strani in zbiralnega učinka roženice opazno več posledic UV sevanja nastane na nazalni strani očesa, na primer pingvekula, pterigij in kortikalna katarakta ².

Kako lahko zaščitimo oči pred UV sevanjem? Če je le mogoče, se izogibamo izpostavljenosti UV sevanju med 10. in 17. uro ter se zadržujemo v senci. Oči so lahko bolj izpostavljene v zgodnejših ali poznih urah, ko je sonce nizko nad obzorjem in je več odboja svetlobe od tal, zato sta za zaščito oči pomembnejši priporočili zaščitno pokrivalo in sončna očala ᶟ.

Kakšna sončna očala so najbolj primerna? Sončna očala, ki blokirajo 99 -100% UV sevanja in prepuščajo 75 – 90% vidne svetlobe (leče CE UV400; očalni okvirji, ki ščitijo tudi s strani). Za otroke so priporočljive leče iz polikarbonata ali CR-39 materiala. Moramo pa vedeti, da temnejša očala ne pomenijo avtomatično boljše zaščite pred UV sevanjem. Barva leč v očalih namreč ne vpliva na prehajanje UV sevanja, je pa kontrastna občutljivost boljša z rjavimi ali rožnatimi lečami. Polarizirane leče same po sebi prav tako ne nudijo zaščite pred UV sevanjem, zmanjšajo pa bleščanje in so zato prijetnejše za uporabo. Okvirji očal naj bodo čim večji, optimalna je tudi zaščita s strani. Leče v očalih kot navpična pregrada ščitijo oči pred UV žarki, vendar pa velik del UV sevanja doseže oči mimo okvirja – z zgornje, spodnje, stranske strani pa tudi od zadaj. Za zaščito zgoraj lahko poskrbimo z ustreznim pokrivalom, za zaščito pred UV sevanjem iz drugih smeri pa z očali, ki imajo okvirje s stransko zaslombo ².

Oči pred UV-sevanjem lahko učinkovito zaščitimo tudi z izdelkom TN sinergija za oči (borovnica, lutein in astaksantin) kompleks; v očeh poteka veliko presnove, posledica katere je oksidativni stres, ta pa škoduje vidu. Formulacija prehranskega dopolnila Sinergija za oči je oblikovana na osnovi antioksidantov: vitaminov A, C in E, betakarotena, selena, tavrina, N-acetilcisteina, alfa lipoične kisline, astaksantina, luteina, dodan je tudi za oči pomemben cink. Zato je TN sinergija za oči kompleks odlična obramba pred oksidativnim stresom ̶ tudi posledica različnih vrst sevanja.

Modra svetloba negativno vpliva na zdravje oči 

Modra svetloba; oddajajo jo ekrani naprav, kot so računalniki, tablice, telefoni in nekatera svetila. Ta svetloba je sicer del spektra naravne svetlobe in je nujna za uravnavanje bioritma, a obstajajo indici, da modra svetloba iz umetnih virov tudi negativno vpliva na očesno zdravje. Dolgotrajna izpostavljenost modri svetlobi lahko namreč povzroči sindrom računalniškega vida. Pri tem se pojavlja občutek napetosti in utrujenosti oči, prav tako prehodno meglen vid, simptomi draženja zaradi suhih oči, pa tudi glavoboli ter napetost mišic vratu in ramenskega obroča. V raziskavi, objavljeni v reviji BMC Ophthalmology, so ugotovili, da je bila verjetnost razvoja sindroma računalniškega vida pomembno večja pri tistih, ki so uporabljali naprave z ekrani več kot 6 ur dnevno ⁴.

Kako najbolje zaščitimo oči pred modro svetlobo? Omejevanje izpostavljanja modri svetlobi je eden od osnovnih ukrepov pri skrbi za zdravje naših oči. To storimo z rednimi premori pri delu z računalnikom, prav tako je zelo koristno pogostno zavestno mežikanje med samim delom, saj izboljšuje vlažnost očesne površine. Dodatno zaščito pa nudijo tudi očala s stekli z modrim filtrom ⁴.

Ne smemo pozabiti omeniti še izdelka WF Bold Vision, ki je idealna dopolnilna prehrana za suhe, utrujene oči, dnevno izpostavljene modri svetlobi iz zaslonov. WF Bold Vision vsebuje lutein in zeaksantin v žafranovem olju, ki naravno nastaja sicer tudi v rumeni pegi. Skupaj s še ostalimi antioksidanti (antociani iz borovnic, cinkom, vitaminom E in astaksantinom) se lahko zoperstavljajo negativnemu delovanju prostih radikalov. Ti škodujejo očesnim strukturam in posledično povzročajo pešanje vida. V dnevnem odmerku WF Bold Vision je tudi koncentrirano hranljivo ultra čisto ribje olje. Za manjši občutek suhih oči so v formulaciji dodane tudi dragocene omega 7 maščobne kisline.

Suzana Križ

Vir:
Nazaj na seznam

Kreditne kartice

Maestro Mastercard Visa

Brezplačna poštnina

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50 eur.

Nakupuj

Avemed d.o.o.

Ekskluzivni zastopnik blagovnih znamk Terranova, Wiley's Finest, P'URE Papaya Care, EcoZiz, Bioandina, Novexpert, Strath, Elete in Bio-Nature.

  Kajakaška cesta 40b, 1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  040 825 456
  info@avemed.si