Repa za mladost in zdravje

Najsi bo sveža ali kisla – repa je bogat vir vitamina C in drugih vitaminov, kisla pa naše telo preskrbi še s potrebnimi balastnimi snovmi, beljakovinami in ogljikovimi hidrati.
Repa je zelenjava, ki spada med korenovke, je bližnja sorodnica zelja, izvira pa v Sredozemlju. Uporabljali so jo že stari Grki in Rimljani, danes pa jo gojijo po vsem svetu.
Za repo je znano, da vsebuje veliko vitamina C in balastnih snovi. Znana je tudi po antikancerogenem, protivirusnem in protibakterijskem delovanju. Uporabna je za solate, juhe, enolončnice in prikuhe. Sveža repa je nekoliko pekočega okusa in je na voljo vse leto, seveda pa jo lahko tudi kisamo.
1200px-Turnip_2622027

Kisla repa
Poznamo več sort repe, za prehrano ljudi in kisanje pa je primerna strniščna repa, ki je veljala za osnovno hrano naših prednikov, še preden se je razširila pridelava krompirja in repo povsem izpodrinila z vsakdanjega jedilnika.
Kisla repa preskrbi naše telo s potrebnimi balastnimi snovmi in beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Prav tako je tudi bogat vir kalcija, natrija, kalija, magnezija, železa in fosforja ter vitaminov B1, B2, B3 in C. Vsebuje tudi folno kislino in antioksidante, ki zavirajo procese staranja.
V njej je tudi precej glukozinolatov, ki vsebujejo žveplo, zato koristno vpliva na dihala in ožilje, hkrati pa zaradi vsebnosti vitamina K tudi razmaščuje in čisti kri.
Kisla repa učinkuje antiseptično in učinkovito čisti sečne poti. Njene sestavine spodbujajo delovanje žlez ter pospešujejo in poživljajo presnovo. Ureja in pospešuje prebavo, zavira delovanje kancerogenih snovi ter tako preprečuje raka na črevesju.
Kislo repo lahko uživamo presno, vendar jo zaradi ostrega okusa večinoma pripravljamo v zimskih enolončnicah in prikuhah. Presna kisla repa je okusna popestritev zimskih solat, odlično pa se poda tudi v sendviče.
kislaRepa-obdl-L1740468


Komentarji so onemogočeni za to objavo